Video

Seria de videotutoriale Shroomareala este dedicata cultivarii ciupercilor cu metode simple si accesibile tuturor, cultivarea ciupercilor de la zero cu resursele disponibile la noi in tara si fara a folosii aparatura complicata sau costisitoare. Miceliu pe grane este baza oricarei operatiuni de cultivare a ciupercilor. Odata obtinut miceliu pe grane este rezistent la contaminare si o sursa buna de nutritie pentru orice substrat folosit.

Shroomareala episodul 1 (Miceliu pe grane)

Cum sa faci ca sa iti cumperi doar o singura data miceliu lichid, invata aici in cel de al doilea episod din seria Shroomareala. Episodul 2 arata tehnica de inmultire a miceliului lichid. Pentru un potential mic cultivator rezerva de miceliu lichid este esentiala. Cu cateva borcane de miceliu lichid tinute in casa pe raft ai ocazia sa iti faci miceliu pe grane si sa cresti ciuperci cand vrei tu. Asadar miceliu lichid poate functiona ca un depozit de material saditor.

Shroomareala episodul 2 (miceliu lichid)

Acum ca avem miceliu pe grane si stocul de miceliu lichid facut putem incerca sa facem saculeti cu substrat pe care sa creasca miceliu si care in continuare vor produce ciuperci. Pentru speciile de Pleurotus putem folosii ca substrat peleti de paie pasteurizati cu apa la 80 grade celsius, direct intr-o punga vaccum. Este o metoda simpla si destul de productiva din moment ce peletii de paie sunt un substrat foarte bun pentru speciile de Pleurotus.

Shroomareala episodul 3 (saculetii cu miceliu pentru fructificarea ciupercilor)

Dupa ce avem saculetul cu miceliu crescand pe substrat de peleti de paie pasteurizati, in Shroomareala episodul 4 vom explora colonizarea si fructificarea speciei Pleurotus roz. O specie usor de crescut pentru incepatori care da rezultate bune chiar in temperaturi mai mari.

Shroomareala episodul 4 (colonizarea si fructificarea ciupercilor)

In Shroomareala episodul 5 sunt prezentate o sama de metode de fructificare a ciupercilor pentru speciile Pleurotus auriu, Pleurotus de vara si Pleurotus eryngii (king oyster) . Ceea ce ar fi de retinut este ca ciupercile cresc cel mai bine atunci cand afara sunt conditii bune de fructificare. Adica umiditate mare „vreme cu ploi” si o temperatura in jur de 15 – 20 grade celsius. Fructificarea ciupercilor afara se poate face mai ales primavara si toamna in perioade cu multe ploi.

Shroomareala episodul 5 (fructificarea ciupercilor)

Dupa ce am incercat cele de mai sus cu succes, acum suntem gata pentru a incerca si cateva metode mai complicate si specii putin mai greu de cultivat. Sterilizarea rumegusului in acest episod este facuta in niste pungi de copt, la momentul cand am facut acest video doar aceste pungi erau disponibile la noi. Intre timp au aparut pe piata si pungi speciale pentru cultivarea ciupercilor cu filtru care rezista in oala sub presiune. Metoda aceasta cu rumegusul sterilizat este folosita de majoritatea cultivatorilor din strainatate pentru cultivarea speciilor exotice cum ar fi shiitake, coama leului, enoki, shimeji, maitake, ganoderma si alte specii iubitoare de lemn. La o scala mare de productie rumegusul sterilizat este si cel mai sigur, se contamineaza greu si deci are o rata de succes destul de mare.

Shroomareala episodul 6 (miceliu pe rumegus sterilizat)

Pentru ca ciupercile Shiitake au o metoda mai speciala de cultivare am facut acest episod dedicat ciupercii Shiitake si modalitatilor de fructificare a saculetilor facuti in episodul anterior. Intre timp pentru shiitake am dezvoltat o metoda diferita de cultivare dar metoda de fructificare din acest episod este inca valida.

Shroomareala episodul 7 (cultivarea ciupercilor shiitake)

In episodul 8 sunt prezentate metodele de folosire a seringilor cu miceliu lichid. Ce sa faci cand iti cumperi miceliu lichid in seringa de la Shroomareala.

Shroomareala episodul 8 (miceliu lichid in seringa)

Cultivarea ciupercilor este metoda devenita de acum traditionala la noi in tara de a cultiva ciupercile Pleurotus. Este o metoda destul de la-ndemana celor care nu au acces la peletii de paie. Paiele se pasteurizeaza in apa calda intre 80 si 65 grade celsius. Se foloseste miceliu pe grane pentru a inocula un sac mare de aproximativ 10 kg. In retrospect ar fi fost mai indicat sa folosesc pentru aceasta metoda Pleurotus sau Pleurotus brun ambele varietati fiind specii selectate pentru cultivarea pe paie. Tot ca si o adaugare as fi lasat la pasteurizat paiele timp de 4 ore in loc de doua pentru o paseurizare mai sigura.

Shroomareala episodul 9 (cultivarea ciupercilor pleurotus pe saci cu paie pasteurizate)

Episodul 10 si episodul 20 fac parte din aceeasi serie dedicata cultivarii ciupercilor Shiitake pe busteni. Sunt facute la un an diferenta, primul video fiind despre inocularea bustenilor si al doilea despre fructificarea bustenilor cu shiitake. Cultivarea pe busteni este foarte accesibila pentru cei care au curte, cei care vor sa creasca ciuperci in gradina, in locurile mai umbroase. Pentru inocularea bustenilor se folosesc dibluri de lemn cu miceliu de shiitake. Busteni trebuiesc taiati proaspeti, sa nu treaca mai mult de o luna de cand au fost taiati. Bustenii se pot inocula si imediat dupa taiere deci cu cat sunt mai proaspeti cu atat miceliu de shiitake are sanse mai mari. Diblurile cu miceliu de shiitake le gasiti chiar aici pe magazinul Shroomareala la precomanda facute in 20 zile sau direct gata.

Shroomareala episodul 10 si 20 (cultivarea ciupercilor shiitake pe busteni)

Una dintre cele mai utile si cele mai folosite metode de cultivare aici la Shroomareala este cea prezentata in Shroomareala episodul 11. Se poate folosii cu succes pentru toate speciile din magazinul Shroomareala dar in special merge cel mai bine pentru Lentinula edodes (Shiitake), Flammulina velutipes (Enoki auriu), Ganoderma lucidum (Reishi), Grifola frondosa (Maitake), Hericium americanum (Bear’s Head), Hericium erinaceus (Coama leului), Hypsizygus tessellatus (Shimeji alb), Hypsizygus tessellatus (Shimeji brun), Pholiota adiposa (Chestnut mushroom), Pholiota nameko (Nameko), Trametes versicolor (Coada de curcan) Peletii de lemn de fag sau stejar sunt mult mai raspanditi si usor de procurat de cat peletii de paie asa ca aceasta metoda ar trebui sa fie landemana orcarui pasionat de cultivarea ciupercilor. Un ghid complet despre cultivarea ciupercilor pe busteni gasiti AICI!

Shroomareala episodul 11 (cultivarea ciupercilor pe peleti de rumegus)

Episodul 12 si 14 sunt despre fructificarea ciupercilor iarna intr-o mini sera cu rafturi adaptata pentru a crea conditii ideale pentru fructificarea ciupercilor. Destul de multe specii cresc in aceste conditii minime si in acest spatiu redus incat sa poata facilita diversificarea alimentatiei familiei cu ciuperci delicioase si medicinale pe tot sezonul rece. Ciupercile care cresc cel mai bine in minisera sunt coama leului, shiitake, enoki, king oyster, shimeji , pleurotus phoenix, pleurotus princess pearl, pleurotus roz, pleurotus brun , pleurotus auriu.

Shroomareala episodul 12 si 14 (cultivarea ciupercilor in mini sera cu rafturi pe timp de iarna)

Episodul 13 din seria Shroomareala este dedicat celor mai frecvente intrebari puse de voi cei ce urmariti seria Shroomareala. Cum se testeaza umiditatea substratului pentru cultivat ciuperci? Cum se folosesc capacele cu filtru si port de injectare? Unde se pot depozita seringile cu miceliu? In cat timp creste miceliul lichid? Se pot cultiva hribii sau galbiorii ? Nu am cubensis!

Shroomareala episodul 13 (intrebari frecvente)

Episodul 15 din seria shroomareala este un update la episodul 1 si anume o metoda diferita, ceva mai simpla de facut miceliu pe grane. In acest video folosesc o oala sub presiune ceva mai mare si fac mai multe borcane cu grane sterilizate. Aceasta metoda de producere a granelor sterilizate se poate folosii pe timp de iarna cand nu avem un loc afara unde sa putem usca granele. Se pot folosii cativa peleti pusi pe fundul borcanului pentru a absoarbe umiditatea.

Shroomareala episodul 15 (sterilizarea granelor pentru cultivarea ciupercilor)

Pentru cei care nu au resurse si sau acces la produsele Shroomareala puteti incerca metoda din Shroomareala ep. 16. Clonarea prin biopsie ar unor ciuperci din magazin este o metoda rapida de a obtine miceliu lichid. Asa ca, cu multa atentie, rabdare si indemanare cei care vor cu adevarat vor putea cultiva ciuperci pe cont propriu, fara mari cheltuieli, total independenti si sustenabili.

Shroomareala episodul 16 (clonarea ciupercilor prin biopsie)

Despre cultivarea ciupercilor Maitake ( Grifola frondosa ) se stiu putine informatii si este considerata o ciuperca greu de cultivat. In acest episod incerc sa deslusesc cateva din misterele acestei ciuperci super delicioase cu proprietati medicinale. La noi aceasta ciuperca se gaseste toamna in padure cu numele de gaina padurii. In cultivare este renumita pentru cat de incet se dezvolta, atat miceliul cat si ciuperca in sine… deci la maitake trebe rabdare multa…

Shroomareala episodul 17 (cultivarea ciupercilor Maitake – Grifola frondosa)

Hai sa ocrotim natura si mediul inconjurator ! In cultivarea ciupercilor se consuma mult plastic, multe pungi in care creste miceliu. Inafara de acest aspect cultivarea ciupercilor, cel putin cu metoda Shroomareala, este un proces ecologic care foloseste resursele ramase din industria lemnului sau din agricultura. Deci ciupercile saprofite, cele cultivate in cea mai mare parte la Shroomareala consuma si descompun materie lemnoasa si paie. Din asta rezulta ciuperci plus substratul ramas care este un compost perfect pentru gradina. Asa ca in acest episod am incercat sa explorez diferite metode de cultivare a ciupercilor fara sa folosesc plastic deci o abordare care are in vedere mediul inconjurator. Ciupercile se pot cultiva asadar si in recipiente care le putem refolosii ca borcane de sticla sau in cutii de carton care se pot descompune in timp odata cu substratul din interior.

Shroomareala episodul 18 (cultivarea ciupercilor pleurotus in recipiente)

Episodul 19 este un scurt discurs despre biodiversitatea in cultivarea ciupercilor si despre cum un mic cultivator poate produce ciuperci delicioase si medicinale diverse si suficiente pentru consumul in familie.

Shroomareala ep 25 (Cultivarea ciupercilor pe rumegus pasteurizat)

Cum se cultiva ciupercile pe rumegus prin pasteurizarea rumegusului. Cum se cresc ciupercile pe rumegus. Rumegusul pasteurizat si inoculat poate fii folosit ca miceliu pentru a inocula mai departe substrat de peleti de paie pasteurizat cu apa la 80 grade celsius. din experientele cu cultivarea ciupercilor putem invata metode noi de cultivare adaptate la resursele pe care le avem.

Shroomareala episodul 19 (cultivarea ciupercilor – despre biodiversitate)

Episodul 21 este o scurta prezentare a ciupercii Enoki (Flammulina velutipes) , cum se poate cultiva relativ usor si ce rezultate puteti avea daca cultivati aceasta ciuperca delicioasa si medicinala.

Shroomareala episodul 21 (Cultivarea ciupercilor – Enoki „Flammulina velutipes”)

Episoadele 22 , 23, 23A sunt un manualul video explicativ de folosire al kitului de cultivarea ciupercilor gasit pe magazinul Shroomareala. Am conceput acest kit de cultivare pentru cei care vor sa traiasca experienta cultivarii ciupercilor, cei care vor sa invete despre lumea fungilor si mai ales pentru cei mici curiosi sa invete despre natura care ne inconjoara.

Shroomareala Episoadele 22, 23, 23A (kit cultivarea ciupercilor Shroomareala)

Sesiunile LIVE Shroomareala sunt un prilej de bucurie pentru mine , aici raspund la multe intrebari pe tema cultivarii ciupercilor.

Episoadele extra Shroomareala

6 comentarii la „Video

  1. Salut
    Nu am găsit nici un film cu Ganoderma Lucidum. Ai în plan un astfel de film ?

    Mulțumesc !

    1. Salut, Incerc pe vara sa fac unul.

    2. Întreb pe realizator , cred ca am vazut pe undeva nu știu ,întrebare : se poate cultiva in paie sterilizate ,oparite si puse în saci de plastic amestecate cu miceliul dvs?

      1. Pentru metoda cu paie aveti nevoie de miceliu pe grane, noi facem cu PRE-COMANDA, gasiti aici: https://www.shroomareala.ro/produs/miceliu-pe-grane/

  2. Salut, am luat un kit de cultivare ciuperci pleurotus princes pearls si sunt la a 12 zi de cand am amestecat graul cu peletii de paie. Au iesit foarte multe primordii si nu stiu daca trebuie sa le eliberez pe toate, sau doar cele mai mari?

    1. Doar pe cele care sunt mai mari si frumoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *