Publicat pe Lasă un comentariu

Idei de retete cu ciuperci

Supa de ciuperci Pleurotus si Shiitake

Daca iti cultivi singur ciupercile ai acces la ele chiar si vara pe caldura. In supa sunt 3 specii : Pleurotus pulmonarius (Phoenix Oyster), Pleurotus ostreatus (Princess Pearl) si Lentinula edodes (Shiitake) toate cultivate cu miceliu lichid. Reteta: Se oparesc ciupercile se prajesc cu usturoi, sare + piper, pus la fiert cu apa. Cand sunt fierte se face rantas din faina, ulei, boia stins cu apa din supa. Dupa ce fierb putin cu rantas se baga smantana, sare si piper dupa gust… iese o minunatie.

Ciuperca Coama leului (Hericium erinaceus) feliata si facuta tempura si sushi in combinatie cu avocado.

Daca iti cresti singur ciupercile poti. Se feliaza ciuperca Coama leului , se da prin faina tempura si se prajeste in tigaie cu mult ulei. Pentru sushi se intinde orezul pe foaia de nori si se pun la un capat avocado feliat plus Coama leului tempura, se ruleaza cu o rola de bambus. Se serveste cu sos de soia.

Ceai de Ganoderma

M-am trezit azi cu un gand, sa imi fac ceai de Ganoderma lucidum (lingurita zanelor) sau Reishi, Lingzhi (ciuperca imortalitatii). Cu atatea nume trebuie sa fie buna la ceva. De cateva luni am pus sa creasca in gradina mea, intr-un loc umbros, un saculet cu miceliu de ganoderma. A scos primordiile (mugurii de ciuperca) cam pe la inceputul lui septembrie si tot creste incet de atunci. Acum e cam gata de crescut asa ca m-am gandit sa fac un ceai. Am cules ciuperca, am taiat-o marunt si am pus-o in apa la fiert, timp de o ora la foc mic. Se poate lasa si 4 ore. Emana un miros placut de ciuperca parfumata si ceaiul are un gust amar dar placut. Ganoderma este o ciuperca medicinala cu multe functii. Are efecte anti anxietate, anti depresie, ajuta la un somn bun, la functionarea ficatulu si creierului; este folosita in tratamente impotriva cancerului, intareste si regleaza sistemul imunitar…. Sunt gata sa traiesc 1000 de ani.

Ciuperci in tigaie cu bulion

Cand stii creste ciuperci da nu le stii gatii, te duci in ograda si iti aduni 4 specii de ciuperci delicioase cu proprietati medicinale Shiitake, Pleurotus, King oyster si Coama leului. Le maruntesti bine si le pui intr-o tigaie mare cu capac. Pe fund ulei, adaugi sare, piper, pui o ceapa de Pericei si niste usturoi de Varsolt, lasi sa scada si la sfarsit pui bulion bun facut de mama soacra. Amesteci acolo bine ca tre sa iasa ceva. Energie si imunitate intarita, ii bun !

Pleurotus Roz cu ceapa la tigaie

Eu nu prea stiu sa gatesc dar imi place sa cresc ciuperci. M-am trezit de dimineata si am vazut ca in minisera mea unde imi cresc ciupercile pe timp de iarna a rasarit un Pleurotus roz si este gata de recoltat. Am pus in tigaie ulei , am pus ceapa de Pericei si am mai presarat niste fistic. Am lasat sa se caleasca ceapa si am adaugat ciupercile taiate. Am pus sare si piper, am lasat sa se prajeasca putin si am adaugat o cana de apa. Este important ca toate ciupercile sa fie gatite bine din mai multe motive. Le-am mai lasat asa sa fiarba pana a scazut apa dupa care le-am mai lasat putin la foc mic si la final am adaugat frunze gasite in gradina… varza kale (red russian), macrici rosu si macrici normal si cateva frunze de salvie. Pentru un mic dejun primavaratic eu zic ca-i bine. Pleurotus roz are o textura ceva mai tare, o aroma specifica si un gust bun de ciuperca de padure.

Ciuperci Maitake (Grifola frondosa) cu orez

In tigaie calit ceapa , putin ulei ciupercile gatite bine, adaugat orez, prajit putin, pus apa calda si lasat sa se gateasca. Maitake sunt niste ciuperci foarte delicioase cu proprietati functionale. Adica ajuta la intarirea sistemului imunitar. Se gasesc si la noi in padure dar nu in magazin.

Paste cu ciuperci Coama leului si rosii

1. Pun la fiert apa pentru paste, cam 3L.

2. Am pus doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie mai mare si incalzita, nu chiar incinsa. 

3. Am luat 200-250 grame de coama leului si le-am prajit pana erau mai aurii, cam 5 minute.

4. Intre timp am taiat rosiile (300-400g) in cubulete si le-am pus in tigaie cu ciupercile. Pun sare si piper peste rosii si amestec. 

5. Dupa vreo 5 minute, dupa ce au scazut putin rosiile, punem pastele la fiert (250-300g). Poti folosi orice paste iti plac. 

6. Dupa 9-10 minute, in functie de paste, sunt gata de fiert si pastele si sosul. 

7. Transferam pastele in sos si pastram putin din apa de paste. 

8. Amestecam bine si punem ceva branza italiana: parmezan, grana padano sau pecorino romano

9. Optional, putem adauga cateva 2-3 lingurite de pesto pentru un plus de gust sau 3-4 bucati de rosii uscate taiate subtire.

Risotto moale cu Coama leului, caise, viorică de Purcari și parmezan.

O reteta de Ierburi Uitate

Risotto moale cu caise, viorică de Purcari și parmezan. Bucăți de coama leului marinate în shoyu și fripte în unt. Vârfuri de sparanghel stropite cu undelemn, boia și schinduf și jumătăți de caise unse cu miere coapte pe grill sub capac. Flori și frunze de leuștean.

Urmând exemplul bucătăriei vechi, includ tot mai multe fructe în mâncare, în special din cele acrișoare care aduc o aciditate plăcută și o textură interesantă întregului ansamblu. Probabil asocierea de gusturi poate părea ciudată, în contextul unor tradiții culinare locale fracturate, în care dulcele a ajuns asociat exclusiv cu desertul, dar dulc-acreala caiselor se potrivește de minune cu un risotto moale și cremos, fiind contrabalansată de aroma și onctuozitatea adusă de unt și parmezan.

Absolut întâmplător, am descoperit într-o salată de seară, cu legume, fructe și diverse ierburi aromatice, cât de bine merg împreună caisele și leușteanul. De atunci le tot combin.

Cu coama-leului (Hericium erinaceus), o ciupercă atipică și puțin cunoscută, m-am întâlnit de curând, când am primit în dar doi săculeți cu miceliu de la Ovidiu de la Shroomareala din Șimleu Silvaniei. I-am instalat pe balcon în niște ”sere” improvizate din două cutii mari de plastic acoperite cu folie, ale căror pereți îi udam zilnic. Mi-am crescut astfel primele mele ciuperci. Pentru cine e pasionat/ă de subiect, Ovidiu are o serie super interesantă de videouri despre cum se face asta acasă. Am găsit toată treaba atât de simpatică, încât cochetez cu ideea de-a trece la următorul nivel și a investi într-o seră de interior adevărată (obiectul arată ca o etajeră cu mai multe rafturi, acoperite cu o folie care se poate inchide ermetic pe toate părțile și cu un sistem integrat de reglare a umidității și oxigenului). Pe Shroomăreala puteți găsi săculeți cu miceliu de diverse specii și varietăți de ciuperci, unele greu de găsit în flora spontană.

Coama-leului, de exemplu, este o ciupercă mai mult cunoscută în Asia – unde există o întreagă tradiție de utilizare a ei ca aliment și medicament – dar, în situații mai rare, ea poate fi întâlnită și în pădurile noastre. Preferă lemnul putred de foioase, în special cel al fagului, crescând în crăpături și scorburi. Pun la final o poză cu ciuperca mea după recoltare. Despre exemplarele culese din sălbăticie se spune că ar avea gust de carne de crab, dar în anumite condiții (uscăciune, înbătrânire accelerată) poate căpăta un gust ușor amărui despre care citesc, însă, că s-ar estompa la gătit, prin frigerea ciupercii până la rumenire. Eu am gătit-o simplu marinând-o în shoyu ușor diluat și condimentat cu piper și nucșoară, apoi frigând-o în tigaie, în unt topit.

Publicat pe 2 comentarii

10 greseli in cultivarea ciupercilor !

Pleurotus - King blue oyster

1. Ciupercile nu sunt plante.

Ca atare, nu au seminte si nu le putem semana pe pamant ca sa rasara ciuperci. Pe internet e plin de seminte de ciuperci de vanzare tocmai din cauza acestei comparatii eronate. Ciupercile sunt microorganisme si fac parte din regnul FUNGI. Din acest regn mai fac parte mucegaiurile si drojdiile.  Deci nu sunt nici animale, nici plante si, prin urmare, au o biologie diferita. Corpul vegetativ al ciupercilor se numeste miceliu. El este format din filamente subtiri si albe. In cultivarea ciupercilor crestem de fapt miceliu, care se hraneste cu substrat, se inmulteste si produce ciuperci atunci cand conditiile sunt adecvate. Producerea ciupercilor de catre miceliu se numeste fructificare.

2. Nu toate ciupercile se pot cultiva.

Ciupercile care se pot cultiva si care se cultiva de obicei in scop comercial se numesc ciuperci saprofite. Mai exact sunt  ciuperci care descompun lemnul sau resturile vegetale in natura. Ar fi fain sa putem cultiva hribi sau galbiori, dar aceste ciuperci sunt ciuperci cu micoriza. Ele traiesc in simbioza cu radacinile arborilor si cu multe alte microorganisme, iar fructificarea lor este imprevizibila. Din acest motiv nu s-a gasit inca o metoda de cultivare a acestor ciuperci. Iar daca vedeti pe internet spori sau miceliu de hribi, sa fiti siguri ca nu veti obtine nici o ciuperca din aceste produse.

3. Ciupercile cresc la intuneric in beci?

Pai… exista specii ca Agaricus bisporus (Champignon) care poate fi cultivat la intuneric, pe substrat de balegar, in beci. Chiar si ciuperca Coama leului fructifica bine in beci, dar majoritatea ciupercilor cultivate au nevoie de ceva lumina si, mai ales, aer curat, pentru o fructificare frumoasa. Un beci intunecat, foarte umed si cu aer inchis nu este cel mai bun loc pentru fructificarea ciupercilor Pleurotus, de exemplu.  Cel mai bun mediu pentru fructificarea ciupercilor ar fi cel ca intr-o, padure dupa ploi – ceva umiditate, mult aer curat si lumina filtrata.

Coama lului in beci aerisit

4. Sterilizat, pasteurizat, dezinfectat, curat – sunt 4 lucruri diferite.

Sterilizarea inseamna eradicarea prin caldura, aburi si presiune a tuturor organismelor prezente in substrat. Sterilizare se face doar cu oala sub presiune, sterilizator sau autoclav. Pasteurizarea este eliminarea temporara a microorganismelor din zona mezofila (care se dezvolta la temperatura moderata) si se face prin caldura, intre 70 si 80 celsius, fara presiune. Exista si ultra-pasteurizare, care se face fara presiune, prin aburi calzi, timp de 12 – 24 ore. Dezinfectarea este, practic, eliminarea microbilor de pe suprafete, folosind spirt sanitar sau alcool izopropilic. Dezinfectarea suprafetelor se mai poate face si cu lumina UV. Un loc curat ar insemna un loc in care cantitatea de microbi din aer este mai redusa. Majoritatea contaminarilor in micologie vin din aer. Un loc uscat cu suprafete ce se pot dezinfecta periodic este un loc ideal pentru cresterea miceliului.

5. Miceliul lichid, pe grane si pe substrat nu are nevoie de un mediu umed pentru a creste.

Avem nevoie de um mediu relativ umed doar atunci cand punem saculetii cu miceliu la fructificat si in timp ce cresc ciupercile. Procesul de dinaintea fructificarii se face inauntru, la temperatura camerei, intr-un mediu curat si uscat.

6. Prea mult lichid in borcanul cu miceliu lichid.

Nu avem nevoie de cantitati mari de miceliu lichid atat timp cat lichidul este steril si miceliul care creste in el este sanatos. In fapt, cativa picuri de miceliu lichid sunt suficienti pentru a inocula un borcan cu grane sterilizate. Daca punem prea mult lichid in borcan riscam ca in timpul fierberii in oala sub presiune sa ajunga lichidul la filtrul facut din vatelina si sa il ude. Prin filtrul ud vor patrunde microbi din aer si miceliul lichid se va contamina. Este mai bine sa avem mai multe borcane cu mai putin miceliu lichid din aceeasi specie.

nivel corespunzator

7. Prea multa apa in substrat.

Cand vine vorba de substratul pe care creste miceliul, acesta este mai bine sa fie mai uscat decat mai umed. Pentru miceliu pe grane, boaba granelor trebuie sa fie uscata la exterior si umeda la interior. Aceste proprietati se pot aplica si la alte substraturi pe care miceliul urmeaza sa le consume.  La fel si in incaperea in care vrem sa fructificam ciupercile. Pentru fructificare nu trebuie sa avem o umiditate exagerata, undeva intre 60% si 80% umiditate in aer este suficient.     

8. Sterilizarea incompleta a substratului.

Sterilizarea substratului pentru cultivarea ciupercilor se face doar in oala sub presiune sau autoclav. Sterilizat = lipsit de viata, un mediu care se obtine doar prin caldura plus presiune.  Sterilizarea nu se poate face in oala normala, in cuptorul de la aragaz, la microunde sau prin dezinfectarea cu spirt. Miceliul in stare incipienta, ca miceliu lichid sau pe grane, are nevoie sa creasca intr-un mediu steril lipsit de competitie. 

9. Rabdare si atentie la detalii.

Cel mai greu lucru in cultivarea ciupercilor este sa ai rabdare pana creste miceliul sau pana ies ciupercile. Unele specii pornesc mai greu, altele au un miceliu subtire greu de observat, altele au nevoie de o perioada de incubare mai lunga. Specii diferite se comporta diferit. Doar practicand cultivarea ciupercilor vom acumula in timp experienta. Micologia este un domeniu in care ai tot timpul ceva de invatat.

10. Hai sa ne imbogatim din ciuperci!

Cultivarea ciupercilor necesita multa munca si timp investit, pe langa rabdare si atentie la detalii. Experienta necesara pentru cultivarea ciupercilor la un nivel ridicat se acumuleaza in timp. Eu recomand cultivarea ciupercilor pentru uz propriu. Aceasta aduce cele mai multe satisfactii si beneficii cultivatorului. Pentru cei care doresc mai mult, o dezvoltare graduala ar fi cea mai de succes.

Publicat pe Un comentariu

Miceliu lichid in cultivarea ciupercilor

articol miceliu lichid de ciuperci

Cultivarea ciupercilor nu trebuie să fie complicată.

Ea se poate realiza prin metode simple cu resurse disponibile în zona în care ne aflăm. Primul lucru pe care trebuie să îl constientizam atunci când ne apucăm de cultivat ciuperci este că ciupercile nu sunt plante. Ca atare nu putem sa aruncăm niște semințe pe pământ și în scurt timp să răsară ciuperci.

Ciupercile împreună cu mucegaiurile și drojdiile fac parte din regnul fungi. Ele își petrec majoritatea vieții în forma unor firicele mici și albe numite miceliu. Miceliul este de fapt organismul care produce ciuperci pentru a se înmulți. Din ciuperci ies spori, iar din spori se formează din nou miceliu. Sporii sunt doar varianta zburătoare a miceliului.

Noi ca și cultivatori de ciuperci creștem de fapt miceliu. Miceliul are tendința de a crește și a consuma sursa lui de hrana la infinit. Pentru a păstra miceliul pe o perioadă mai îndelungată avem nevoie de o metodă de stocare a lui. Una dintre cele mai eficiente și la îndemână metodă este miceliul lichid.

Miceliu de ciuperci – creste pe substrat de rumegus

Lumea microorganismelor în care habitează miceliul este extrem de competitivă. Asta înseamnă că sursa de hrană a miceliului este și sursa de hrană a multor alte microorganisme, unele mult mai competitive și mai agresive decât miceliul ciupercilor. Din acest motiv cel puțin în primele stadii ale procesului de cultivare miceliul va trebui protejat. Sursa lui de hrană și mediul în care habitează va trebui sterilizat astfel încât miceliul să nu aibă competitori.

Seringile cu miceliu lichid de la Shroomăreala sunt pregătite în laborator într-un mediu steril și conțin miceliul ciupercii de pe eticheta plus lichidul steril cu sursa de hrană pentru miceliu format din dextroza și extract de malț. Acest miceliu lichid din seringă se poate înmulții practic la nesfârșit. Ne putem astfel imagina ca un picur de miceliu lichid ar putea produce 10 tone de ciuperci. În realitate ar putea și mai mult. El continuă să crească exponențial cât timp are o sursă de hrană asigurată.

Miceliu lichid in seringi si un borcan cu grane sterilizate in laborator la Shroomareala SRL

Astfel cum am putea face să avem o rezervă de miceliu din care să tot extragem pentru înmulțire și ulterior pentru fructificarea ciupercilor?

Cea mai simplă metodă este să ne facem un borcănel cu miceliu lichid. În timp, din experimentele proprii, am aflat că un lichid făcut cu o cantitate mică de miere de albine este optim pentru păstrarea miceliului pe termen lung. Se folosește o lingura de miere la 4 litrii de apă.

Pentru un video-tutorial complet despre cum se fac borcanele cu miceliu lichid vedeți :

În acest lichid poate ca miceliul va creste mai încet și se va dezvolta mai puțin dar într-un lichid mai nutritiv el va avea tendința să crească pe pereții borcanului și să iasă afară prin filtru sau să fructifice pe suprafața lichidului. Pentru pastrare avem nevoie ca miceliul sa stea linistit in lichidul lui. Borcanele cu miceliu lichid folosite pentru păstrare se pot ține într-un loc curat și uscat la temperatura camerei, fara lumina direct de la soare. Ca să nu se pună praful pe capac le putem acoperii cu staniol. Din ele putem extrage în timp cantități mici de miceliu pentru a face alte borcane mai mari cu miceliu lichid folosit pentru inocularea grânelor sterilizate și ulterior a săculeților cu substrat pe care vor fructifica ciupercile.

Borcane cu miceliu lichid folosite pentru păstrare vechi de 3 – 4 ani

După 3-4 ani din același borcan se mai pot face alte borcane pentru păstrarea miceliului care la rândul lor vor fi valabile 3-4 ani. Această tehnică este prietenoasa pentru cei care vor să experimenteze diferite metode de cultivare. Dacă dai greși te poți întoarce înapoi la borcanul cu miceliu lichid cu care îți faci miceliu pe grâne și încerci din nou.

Poti chiar sa ai o colectie de miceliu lichid, diferite borcane cu diferite specii si sa iti cultivi singur speciile dorite in functie de sezon sau de preferintele culinare. Sa iti cresti singur mancarea este un sentiment placut si poti cultiva o varietate mare de ciuperci pe care nu le gasesti in magazin.

Așadar… cât de fain este miceliu lichid ? … pai,.. foarte fain 🙂 …Spor!

Publicat pe 8 comentarii

Cultivarea ciupercilor pe busteni, folosind dibluri cu miceliu de ciuperci

Specii disponibile:

Dibluri cu miceliu de ciuperci Pleurotus pentru cultivarea ciupercilor pe busteni
Dibluri cu miceliu de ciuperci Pleurotus pentru cultivarea ciupercilor pe busteni

Ce am cumparat? – Miceliu de ciuperci care creste pe dibluri de lemn. In punga mai exista, ca sursa de hrana pentru miceliu, grane si rumegus. Miceliul este un microorganism filamentos de culoare alba. El este corpul vegetativ al ciupercii, practic organismul care produce ciuperci pentru a se inmulti. Din acest motiv,  procesul de aparitie a ciupercilor se numeste fructificare. Ca aspect, miceliul seamana cu un mucegai alb, transpira si respira inauntrul pungii unde are un mediu steril.

Stocarea diblurilor: Diblurile cu miceliu de ciuperci se pot stoca intr-un loc curat in frigider vreme de 6 luni pana la un an. Miceliul ciupercilor este un organism versatil. La temperaturi scazute miceliul va intra in repaus vegetativ si va incepe sa creasca din nou atunci cand temperaturile vor depasi 5 grade celsius. Adesea, miceliul de pe dibluri se va scutura in timpul transportului si diblurile nu vor mai aparea albe. Nu trebuie sa va ingrijorati, miceliul este in interiorul diblurilor si va reveni cu vigoare atunci cand va fi inoculat in bustean,sau daca lasati punga cu dibluri la temperatura camerei cateva zile.

Deschide punga cu dibluri cu miceliu doar atunci cand ai totul pregatit pentru procesul de inoculare. Foloseste diblurile cu miceliu in aceeasi zi in care le-ai desfacut.

Echipament necesar:

  • Busteanul proaspat recoltat
  • Bormasina pentru gaurit
  • Burghiu de 9mm cu care sa facem gauri adanci de 3,5 cm
  • Punga cu dibluri cu miceliu
  • Ciocan cu care sa batem diblurile
  • Ceara, un recipient unde sa incalzim ceara si o pensula 

Diblurile au 3.5 cm lungime si 8 mm latime. Pentru a gauri lemnul se pot folosi burghie standard de lemn de 8mm din comert. Dar pentru un randament foarte bun va sugerez un burghiu de fier de 9mm si o bormasina la priza cu cel putin 3200 rpm. Eu am folosit Makita HP1630 cu succes.

burghiu 9mm

Lemnul pe care cultivam:

Sincronizarea in recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor este importanta. Pentru cultivarea ciupercilor pe busteni avem nevoie de lemn sanatos, proaspat taiat, cu coaja cat mai intacta pe bustean. Bustenii se pot taia in tot timpul anului, dar perioada ideala de taiere a lemnelor pentru cultivarea ciupercilor este din toamna, cand incep sa ingalbeneasca frunzele, pana in primavara, inainte de a se desface mugurii, chiar inaintea perioadei in care intra arborii in vegetatie. Cea mai rea perioada de recoltare a lemnului pentru cultivarea ciupercilor este atunci cand mugurii arborilor incep sa creasca si frunzele sunt in dezvoltare.

In perioada rece seva este statica si arborii retin in ei zaharuri hranitoare pentru miceliul ciupercilor. Tot in aceasta perioada coaja copacilor sta mult mai stransa pe trunchi, ceea ce ajuta ca miceliul sa fie protejat de contaminantii externi. Pentru o manipulare mai usoara bustenii se taie de obicei la o lungime de 100 – 90 cm si o grosime de 12 – 30 cm.

Recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor
Recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor

Dupa taiere, ideal este sa lasam bustenii sa stea la umbra o perioada de 2 saptamani. In doua saptamani arborele moare si sistemul lui defensiv odata cu el. Acest lucru permite miceliului sa colonizeze in voie busteanul. Bustenii se pot aranja unul peste altul fara sa atinga solul sau frunzele. Ei se pot pune pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant.

Daca recoltarea bustenilor se face iarna cand avem zapada si temperaturi cu minus, dupa taiere bustenii se pot depozita unul peste altul pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant, pana cand temperaturile vor fi din nou cu plus. Daca gramada cu busteni va fi acoperita cu zapada, aceasta va ajuta la pastrarea umiditatii bustenilor. Este foare important ca inocularea sa fie facuta imediat ce temperaturile incep sa fie cu plus.

Inocularea bustenilor cu dibluri cu miceliu

Pentru un rezultat ideal inocularea bustenilor se face la doua saptamani dupa taierea lor. Inocularea se poate face si imediat dupa taierea lor si la maxim o luna de la taiere, dar cu cat trece mai mult timp de la taierea lemnelor cu atat  sansele de succes sunt mai mici. In timp, busteanul proaspat taiat  se usca si este atacat de alti fungi care vor fi in competitie cu ciupercile care dorim sa le cultivam. Procesul de inoculare: Se fac gauri in bustean cu burghiul de 9mm la o adancime de 3,5 cm si o distanta de 10 – 15 cm pe lungime si 5 cm pe latime. Gaurile se pot face in foma de romb, “dupa desen”, pe toata suprafata busteanului. Dupa gaurire desfacem punga cu dibluri cu miceliu si luam cate un diblu pe care il batem in gaura cu un ciocan. Dupa inocularea intregului bustean, peste dibluri se pune un dop de ceara pentru a pastra umiditatea si pentru a proteja miceliul de contaminanti externi. Pentru asta se topeste ceara de lumanare intr-o oala sau cana de fier si se foloseste o pensula, sau putin burete legat cu o sarma, pentru a pune ceara peste dibluri. Dupa procesul de inoculare urmeaza perioada de colonizare sau incubare a bustenilor.

dibluri cu miceliu de shiitake pleurotus coama leului pentru crescut ciuperci pe busteni

Dupa inoculare bustenii se pot stoca aranjati unul peste altul fara sa atinga solul sau frunzele, ei se pot pune pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant. Daca avem veri secetoase, bustenii se pot stropi periodic cu apa pentru a mentine un mediu umed. Bustenii prea umezi pot fi atacati de fungi competitori, un fenomen destul de normal de care nu trebuie sa ne ingrijoram. De obicei fungi competitori ataca doar suprafata busteanului si nu patrund mult in el iar diblurile cu miceliu se afla deja inauntrul lemnului si sunt in superioritate numerica. Ca sa le facem umbra ii putem acoperi cu un material pentru umbra sau cu crengi de conifere – in imaginea de mai jos am folosit crengile de la bradul de craciun.

Busteni inoculati cu dibluri cu miceliu de ciuperci, pusi la incubat (perioada cand miceliul se extinde de pe dibluri si colonizeaza intreg busteanul)

Ca busteanul sa scoata in cele din urma ciuperci el are nevoie dupa inoculare de o perioada de colonizare de aproximativ 9 – 12 luni, depinde de specie, grosimea busteanului si rata de inoculare. In acest timp miceliul de pe dibluri va creste si se va extinde pana va coloniza intreg busteanul.

Timpul de colonizare mai depinde si de specia lemnului ales si de specia ciupercii alese. De exemplu, sunt sanse ca Pleurotus cultivat pe lemn de Plop sau Salcie sa aiba prima fructificare la 6 luni dupa inoculare. La Coama leului prima fructificare poate aparea la o distanta de un an jumate, chiar 2 ani de la inoculare. Stejarul este un lemn foarte bun, mai ales pentru Shiitake, dar colonizarea va fi mai lenta, undeva intre 1 an si 1 an jumate pentru prima fructificare, depinde de grosimea busteanului. La Shiitake stim ca busteanul este gata de fructificat atunci cand la capete miceliul a capatat o culoarea mai maronie si vedem pe coaja cum incearca sa iasa primordii.

Miceliu alb vizibil pe busteanul inoculat

Miceliu alb vizibil pe busteanul inoculat – la 7 luni de la inoculare

Fructificarea (adica momentul cand apar ciupercile) se intampla de obicei primavara si toamna, in vreme cu ploi, atunci cand conditiile pentru dezvoltarea ciupercilor sunt ideale. Pentru fructificare ciupercile au nevoie de 70 – 85% umiditate in aer si temperaturi intre 10 si 20 grade celsius, desi unele specii ca Pleurotus pulmonarius fructifica si la temperaturi mai mari. Prima fructificare este provocata in general de fluctuatii de temperatura.

La Shiitake fructificarea se poate face periodic prin activarea bustenilor. Bustenii se pun in apa rece timp de 24 ore, se lovesc, si se pot pune in picioare sau rezemati in asteptarea ciupercilor. Acest proces de fortare a fructificarii se poate face o data la 6 saptamani. Colonizarea si fructificarea ciupercilor se poate face afara intr-un loc umbros dar si intr-un spatiu inchis cu conditii adecvate.

Ciuperci Shiitake pe bustean
Ciuperci Shiitake pe busteni pusi la fructificat intr-o incapere umeda, racoroasa si aerisita

Ciupercile se dezvolta in functie de temperatura – daca avem temperaturi mai scazute cresc mai incet, iar daca avem temperaturi mai mari ele se dezvolta mai rapid.

In functie de grosimea busteanului folosit, ciupercile pot fructifica  timp de 3 – 7 ani, pana cand miceliul va consuma si descompune in totalitate busteanul. De obicei Shiitake fructifica cel mai bine din anul 2 – 3. 

Cateva detalii specifice speciilor de ciuperci:

La Hericium erinaceus (Coama leului) colonizarea busteanului poate dura mai mult de 12 luni, pana la 2 ani. Fructificarea apare spontan cand conditiile de mediu sunt favorabile.

La Ganoderma lucidum (Reishi) este de preferat ca la 6 luni de la inoculare sa culcam bustenii pe pamant sau sa ii ingropam la o adancime mica de 2 cm. De preferat intr-un loc umbros, dar calduros. In modul acesta bustenii nu vor pierde din umiditate. Bustenii de Ganoderma lucidum (Reishi) se mai pot pune la fructificat in solar sau sera de flori, tot culcati pe pamant sau ingropati si udati periodic. Ganoderma prefera temperaturile mari.

La Pleurotus pulmonarius (Phoenix Oyster), Pleurotus ostreatus (King Blue Oyster), Pleurotus ostreatus (Princess Pearl) colonizarea dureaza mai mult de 6 luni daca lemnele sunt mai groase de 20 cm. Fructificarea apare spontan cand conditiile de mediu sunt favorabile, de obicei primavara si toamna pe vreme ploioasa si racoroasa. La Pleurotus, Coama leului, Ganoderma, Chestnut sau Coada de curcan nu putem forta bustenii pentru fructificare.

Trametes versicolor (Coada de curcan) este o ciuperca care se preteaza foarte bine la cultivarea pe busteni, este foarte versatila si fructifica in abundenta atunci cand vin ploile. Ciupercile rezista mult timp pe bustean si se pot recolta in reprize pentru a le folosi la ceai sau extract.

Video-tutoriale despre cultivarea ciupercilor pe busteni :

Intrebari…

Cat o sa dureze pana voi culege ciupercile?

Depinde de specia aleasa, de dimensiunea busteanului si conditiile de mediu. Pentru majoritatea speciilor va dura aproximativ un an pana cand colonizarea busteanului va fi completa si va aparea prima fructificare. Cu toate acestea timpul de colonizare poate varia intre 6 luni si doi ani. Bustenii de lemn moale cu diametrul mai mic vor fructifica mai repede, dar vor fi descompusi mai rapid. De cele mai multe ori ciupercile au nevoie de umiditate si temperaturi mai joase (10-15 celsius) pentru a fructifica.

Pot lasa bustenii inoculati cu miceliu sa inghete ?

Da, miceliul ciupercilor este un organism versatil. La temperaturi scazute miceliul va intra in repaus vegetativ si va incepe sa creasca din nou atunci cand temperaturile vor depasi 5 grade celsius.

Cate ciuperci voi scoate de pe un bustean ?

Depinde de specia aleasa, de dimensiunea busteanului si conditiile de mediu. De exemplu un bustean de 1 m lungime si 17 cm diametru, inoculat cu Shiitake, de obicei fructifica de 2-3 ori pe an undeva intre 150 si 300 grame de ciuperci / fructificare. Busteanul fructifica timp de 7 ani, dar in anul 4 recolta incepe sa scada. In anul 2 si 3 produce cel mai bine.

Daca mai aveti intrebari despre cultivarea ciupercilor pe busteni va rog sa le lasati in comentarii.

Publicat pe 2 comentarii

Cum am inceput sa cresc ciuperci

Pentru mine totul a inceput de la o discutie pe care am auzit-o pe youtube intre Paul Stamets si Joe Rogan. Din vorbele lui Paul Stamets mi-am dat seama ca ciupercile ar putea salva lumea. Am invatat de la el ca fungii sunt latura nestudiata a biologiei, cum viata pe pamant s-ar fi putut crea si dezvolta cu ajutorul fungilor, cum in propria noastra biologie exista fungi. Aceste creaturi miraculoase par ca ar fi peste tot si in orice, conecteaza viata pe pamant, creeaza si sustin ecosisteme. Cu cat te documentezi mai mult despre fungi, cu atat iti dai seama ca informatiile acestea ar trebui sa fie mult mai cunoscute.

Primele ciuperci Pleurotus crescute la Shroomareala

Cum am inceput… Am zis ca daca o sa cresc ciuperci vreau sa incep de la zero  si cu resurse minime, asa ca am cumparat o caserola de ciuperci Pleurotus de la supermarket cu gandul sa le clonez. Mi-am propus de la inceput sa invat in timp si prin experimente. Am vazut cateva tutoriale pe youtube, am mai citit pe cateva forumuri despre cum se face si am inceput. Nu aveam multe dintre resursele si materialele  folosite in tutorialele pe care le-am urmarit asa ca a trebuit sa improvizez. In prima faza am vrut sa imi fac niste grane sterilizate dar am zis ca nu le bag in oala sub presiune ca vor exploda. Le-am fiert in oala normala, am bagat o bucatica de pleurotus in borcan si au inceput sa creasca acolo niste mucegaiuri multicolore; o splendoare.

In prima faza am reusit sa cresc fungi dar nu de care voiam eu asa ca a trebuit sa imi fac curaj sa bag borcanele cu grane in oala sub preiune.  Am pregatit borcanele cu grane si am fiert prima tura in oala sub presiune. Tare m-am bucurat cand am vazut ca nu au explodat borcanele si ca totul este in regula. Asa am reusit sa obtin primele grane sterilizate. De aici, cu multe incercari esuate, am reusit cu un bisturiu sa tai o bucatica mica din interiorul unei ciuperci pleurotus si sa o pun direct  pe granele sterilizate. Din bucatica de ciuperca am vazut cum incepe sa creasca miceliul alb. Am obtinut primul miceliu pe grane pe care l-am transferat pe niste paie amestecate cu rumegus, puse in borcan si sterilizate tot in oala sub presiune. Am asteptat pana s-a albit complet borcanul si am dat capacul jos, le-am tot pulverizat cu apa si am asteptat (cu mari sperante) ca poate vor iesi de acolo ciupercile. Am asteptat aproximativ o saptamana si nimic. Ma gandeam deja sa renunt la toata treaba. Cam dupa 10 zile, spre surprinderea mea, au inceput sa apara primele primordii… spectaculos si aproape suprarealist. Cand am vazut ce putine ciuperci am produs iar m-am dezamagit, dar erau produse de mine si mi se pareau ca sunt mult mai gustoase ca cele din magazin.

Primele primordii de Pleurotus

In timp am descoperit si miceliul lichid si multe, multe alte tehnici, iar cultivarea ciupercilor a devenit mult mai usoara pentru mine. In continuare experimentez, si tot ce invat eu din aceste experimente incerc sa impartasesc  prin acest proiect numit Shroomareala.  Imi doresc sa inspir cat mai multa lume sa cultive ciuperci tocmai din aceeasi convingere pe care o are si celebrul micolog Paul Stamets. Ciupercile au un potential enorm, pe langa calitatile culinare, nutritive si medicinale, miceliul ciupercilor poate fi folosit chiar si pentru bioremediere. Curata apa poluata, descompune plasticul, poate fi folosit in productia de materiale, precum ar fi pielea facuta din miceliu. Suntem inca la inceputul descoperirilor, dar cu cat vom sti mai multe despre fungi cu atat viitorul va arata mai bine pentru intreaga omenire.

Pleurotus crescute in borcan
Publicat pe 3 comentarii

Contaminarea

Contaminare cu mucegai - cultivarea ciupercilor

Lumea microorganismelor este una necrutatoare in care supravietuieste doar cel mai adaptat. Noi, cei care ne dorim sa cultivam ciuperci, avem o relatie speciala cu aceasta lume. Miceliul ciupercii pe care dorim sa il cultivam se bazeaza pe noi pentru a supravietui; noi trebuie sa ii oferim conditiile optime si sa il protejam de daunatori, iar el ne va oferi la schimb ciuperci hranitoare.

De fiecare data cand cream un mediu de crestere pentru miceliu, defapt, cream mediul perfect pentru alte milioane de specii de organisme microscopice. De exemplu, atunci cand vrem sa facem miceliu pe grane, granele sunt foarte hranitoare nu doar pentru miceliul pe care noi ne dorim sa il crestem ci si pentru o sumedenie de alte microorganisme.

Pentru a crea un habitat in care miceliul va putea sa creasca fara sa fie atacat, noi va trebui sa sterilizam in oala sub presiune substratul respectiv. Sterilizarea facuta corect omoara 99,99 % din organismele care traiesc pe substratul pe care noi ne dorim sa crestem miceliu. De exemplu intr-un borcan cu grane umezite dupa sterilizare tot interiorul borcanului este lipsit de microorganisme, ramanand doar sursa de hrana curata, pentru miceliul pe care noi dorim sa il cultivam.

miceliu sanatos crescut pe grane

Cu toate practicile de igiena pe care ciupercarii le folosesc contaminarea poate totusi sa apara. Printre cele mai comune moduri in care miceliul se poate contamina este prin mucegaiuri. Acest tip de contaminare este usor de observat, mucegaiurile fiind de diferite culori (verzi, negre, gri, roz), in contrast cu miceliul care este de culoare alba.

Sporii a milioane de specii de fungi plutesc acum in aerul pe care noi il respiram. Acesti spori pot ateriza pe substratul nostru unde se pot dezvolta si pot acapara miceliul. Mucegaiurile cresc de obicei mult mai rapid ca miceliul ciupercilor, iar daca avem o situatie in care miceliul este de aceeasi dimensiune cu mucegaiul, mucegaiul va castiga lupta pentru supravietuire. Daca miceliul este mare si bine stabilit, are capacitatea de a se proteja singur, fie prin acapararea si sufocarea mucegaiului sau sporilor de mucegai, fie prin eliminarea de metabolit, un lichid galbui antibacterian. De aceea miceliul trebuie protejat mai ales in forma lui infantila, cum ar fi atunci cand il avem in forma lichida sau pe grane in primele zile de la inoculare.

miceliu contaminat cu mucegai negru

Miceliul se mai poate contamina cu bacterii. Bacteriile fac ca substratul sa se incalzeasca excesiv si emit un miros neplacut. Din acest motiv sunt usor de identificat, chiar daca pare ca miceliul a acaparat intreg substratul. Daca substratul folosit nu miroase a ciuperca ci are un miros neplacut, el este contaminat si se poate arunca. Sterilizarea substratului facuta in oala sub presiune este cel mai bun mod de a preveni contaminarea. In cazul in care avem miceliu pe grane (sanatos si bine stabilit) el se poate folosi pentru a inocula un substrat pregatit prin pasteurizare. Pasteurizarea este mentinerea substratului intre 80 si 65 grade Celsius timp de o ora jumate. Despre cum se pregatesc saculetii cu substrat prin pasteurizare si inocularea cu miceliu pe grane puteti invata aici:

Cu cat locul in care ne desfasuram activitatea de crestere a ciupercilor (sau mai bine zis de crestere a miceliului) este mai curat, cu atat sansele ca miceliul sa se contamineze sunt mai mici. Cu toate astea in timp ce invatam sa crestem ciuperci vom avea si cazuri de contaminare. Daca observam ca un saculet sau un borcan cu substrat s-a contaminat va trebui sa le ducem cat mai departe de incaperea in care ne crestem miceliul si sa le aruncam.

Pana la urma contaminarea face parte din tot procesul de cultivare a ciupercilor. La fel ca si in agricultura, ciupercile, ca si plantele, au diferiti daunatori si competitori, iar noi ca si crescatori de ciuperci, va trebui sa invatam in timp si prin supraveghere atenta cum sa atenuam efectul contaminantilor.     

Publicat pe 6 comentarii

Ciuperca Shiitake

Ciupercile shiitake sunt preferatele mele; cine a gustat vreodata shiitake va sti de ce: au un gust foarte bun, o aroma placuta si au o gramada de proprietati medicinale. Mie imi plac mai mult ca hribul si nu sunt singurul fan shitake. Mai mult de un million de tone de shiitake sunt cumparate in fiecare an pe glob iar China este cel mai mare producator. La noi in tara incep sa devina populare dar nu se prea gasesc. Daca ai noroc sa le gasesti la supermarket, sunt importate ori din China ori din Korea si ajungi sa platesti 20 lei pe 250 grame. Hei… ar merita doar ca nici astea nu le prea gasesti, iar China nu este o tara in care poti avea incredere cand vine vorba de alimentatie. Ciuperca are tendinta sa absoarba din aer particule fine, iar daca aerul este poluat, ciuperca poate acumula metale grele si alti poluanti pe care nu ii consuma doar ii acumuleaza. Deci mare grija de unde va cumparati ciuperile sau preparatele din cuperci precum pudra sau extracte. Cunoscand toata astea m-am hotarat sa imi cultiv singur ciupercile aici in tara mea unde aerul este curat, am resurse pentru cultivare si mai ales acum, toamna, am si conditiile perfecte de cultivare afara in gradina.

miceliu shiitake

E drept ca ciupercile shiitake nu sunt asa usor de cultivat sau poate sunt… dar trebuie sa ai ceva mai multa rabdare. Asa ca m-am apucat de treaba, am obtinut miceliu pe grane cu miceliu lichid. Cu miceliul pe grane am inoculat saculetii cu rumegus sterilizat. Aici puteti vedea cum se face:

Dupa inoculare am pus saculetii pe rafturi inauntru la temperatura camerei. Acolo au stat la colonizat, miceliul de pe grane a inceput sa creasca si sa acapareze rumegusul sterilizat. In cateva saptamani saculetul a devenit alb. Miceliul de shiitake are nevoie de o perioada de maturizare in care isi formeaza un fel de crusta imprejurul miceliului pentru a se proteja. Cam intr-o luna apar pe suprafara miceliului niste mici dalme, un stadiu la care pe engleza ii zice “popcorning” deoarece seamana cu popcornul. Dupa vreo doua luni de la inoculare dalmele incep sa isi schimbe culoarea in maroniu. Arata precum niste pete maronii pe suprafata miceliului, care se tot maresc. Dupa 3 luni saculetul este gata de fructificat.

S-a intamplat ca spre sfarsitul lui septembrie sa am mai multi saculeti gata de fructificat. Aveau 3 luni de la inoculare. Le-am dat cate o palma, le-am dat punga jos si i-am pus intr-un lighean mare unde i-am stropit bine cu apa rece. Toate lucrurile astea induc aparitia primordiilor.

Shiitake

Eu locuiesc intre doua dealuri, iar gradina mea este mai mult ca o padure. I-am urcat in gradina si i-am pus pe jos. A fost o perioada cu ploi si ciupercile mele au crescut in numar mare. Se pare ca aceste conditii au fost numai bune pentru crescut ciuperci shiitake: nu prea cald, umiditate mare in aer si oxigen destul, ca in padure. Acolo unde au crescut le-a mai batut si soarele fapt care ajuta ca ciupercile shiitake sa acumuleze multa vitamina D.  Asadar, cu cateva ore de lucru si 3 luni de asteptare am reusit sa obtin o seama de ciuperci shiitake pe care nu le-as fi putut cumpara de nicaieri.

Shiitake
Shiitake
Shiitake
Shiitake

Articole stiintifice despre proprietatile ciupercii shiitake puteti gasii aici : https://mushroomreferences.com/category/shiitake/

Publicat pe 6 comentarii

Miceliu lichid

Miceliul este organismul care produce ciuperci, format din firicele mici si albe. Miceliul a evoluat sa isi digere sursa de hrana in exterior,  toata suprafata miceliului absorband nutrienti hranitori cu ajutorul carora se multiplica la infinit.

Ce inseamna miceliu lichid ?

Miceliul lichid este de fapt miceliul ciupercii pe care dorim sa o cultivam introdus intr-un lichid format din apa plus o sursa de hrana pentru miceliu (in cazul nostru putina miere de albine). Lichidul in care va habita miceliul trebuie mai intai sterilizat in oala sub presiune. In acest fel singurul organism care va creste in borcanul nostru va fi miceliul ciupercii dorite.

Aici puteti urmarii cum se face miceliul lichid:

Intrebari frecvente

Cat timp dureaza de la inoculare pana cand borcanul cu miceliu lichid se poate folosi?

Miceliul in borcan va creste constant la temperatura camerei si ar trebui sa fie gata de folosit in aproximativ 3 saptamani, dar acest timp de asteptare depinde si de specie. Miceliul unor anumite ciuperci  (exemplu: ciupercile din genul Pleurotus vor coloniza mult mai rapid borcanul decat miceliul unei ciuperci precum Shiitake sau Coama leului).

miceliu lichid

De cat miceliu lichid am nevoie pentru a inocula un borcan de 720 ml / “300 grame grane sterilizate” ?

Eu folosesc 5 ml. Cu cat introducem mai mult miceliu lichid in borcanul cu grane sterilizate cu atat miceliul va creste mai repede iar sansa de a se contamina va fi mai mica. Dar daca granele au fost sterilizate corect ar fi de ajuns doar o picatura pentru a inocula intregul borcan. Odata ce miceliul a acaparat cateva grane, borcanul se poate agita. Granele cu miceliu in ele se vor raspandi in borcan si vor actiona ca punct de inoculare de unde miceliul va creste cu vigoare si va acapara intregul borcan.

miceliu pe grane

De cate ori pot sa inmultesc miceliul lichid ?

Miceliul lichid dintr-un borcan se poate inmulti. Cu o seringa sterila putem transfera cativa ml de miceliu intr-un nou borcan cu apa omogenizata cu putina miere de albine si sterilizata in oala sub presiune. Miceliul va incepe sa creasca si astfel putem obtine cantitatea de miceliu lichid de care avem nevoie. Acest transfer s-ar putea face la infinit daca nu intampinam probleme. De aceea fiecare borcan cu miceliu lichid va trebui testat pe grane. Daca observam ca miceliul creste normal pe grane si nu se contamineaza, borcanul cu miceliu lichid se poate folosi.

La ce se foloseste miceliul lichid?

Miceliul lichid se poate folosi doar pentru inocularea granelor sterilizate. Prin acest proces obtinem miceliu pe grane, cu care putem inocula mai departe diferite substraturi sterilizate sau pasteurizate precum paie de grau, peleti de paie, rumegus sau peleti de rumegus. Miceliul lichid nu se foloseste pentru a-l injecta direct in lemne si nici chiar pe rumegus sterilizat, unde are un randament foarte slab.

Care sunt avantajele miceliului lichid?

Miceliul lichid se pastreaza foarte bine la temperatura camerei timp de mai multi ani . Putem, de exemplu, sa ne facem un stoc de borcane cu miceliu lichid de variate specii pe care sa il folosim cand avem nevoie. In acest fel putem cultiva mai multe specii de ciuperci o data. Cu miceliul lichid obtinem diversitate mare si sustenabilitate, adica putem sa ne crestem ciupercile cand vrem noi, fara sa depindem de nimeni, ne facem singuri miceliul si ne alegem speciile pe care dorim sa le consumam sau sa le comercializam.

farfurie cu ciuperci coama leului, shiitake, pleurotus roz
Publicat pe 4 comentarii

Miceliu pe grane

Miceliul este corpul vegetativ al ciupercii, format din niste firicele mici si albe. Este organismul care produce ciuperca. Ciupercarii sunt de fapt crescatori de miceliu; ciupercile sunt doar modul prin care miceliul se reproduce. Tot corpul ciupercii, in afara de partea care elimina sporii (lamele etc.), este format din miceliu intarit, milioane de firicele albe unite care formeaza o structura solida. Miceliul in natura este intr-o continua competitie cu alte microorganisme, de aceea pentru cresterea miceliului avem nevoie de conditii sterile, cel putin in prima faza a cresterii lui. Granele umede in interior si uscate in exterior sunt o foarte buna sursa de hrana pentru miceliu, insa acestea au deja pe suprafata lor o sumedenie de specii de microorganisme competitoare cum ar fi mucegaiuri, bacterii, drojdii. Acestea vor trebui eliminate prin sterilizarea in oala sub presiune, prin aburi si presiune. In borcanul cu grane astfel pregatit va ramane doar sursa de hrana pentru miceliu, iar miceliul il putem introduce cu o seringa sterila in forma lui lichida. Miceliul lichid este doar apa cu putina miere de albine sterilizata in oala sub presiune in care creste un singur organism, miceliul ciupercii pe care dorim sa il cultivam.

Odata ce miceliul acapareaza toata sursa de hrana existenta in borcan el devine mai rezistent la contaminare. Este de acum suficient de mare ca sa se poata apara singur de restul microorganismelor daunatoare prin sufocarea lor , prin producerea de bariere intre el si competitori si prin eliminarea de metabolit (un lichid antibacterian adaptat pentru fiecare daunator in parte). Miceliul pe grane este folosit in cultivarea ciupercilor pe post de „samanta de ciuperci”. Granele ofera miceliului un supliment nutritiv de unde se poate extinde pentru a acapara si consuma noi surse de hrana precum rumegusul sau paiele care trebuie la randul lor sterilizate sau pasteurizate.

Despre cum se face miceliul pe grane folosit in cultivarea ciupercilor puteti urmari in primul episod Shroomareala :