Publicat pe Lasă un comentariu

Cultivarea ciupercilor pe busteni, folosind dibluri cu miceliu de ciuperci

Specii disponibile:

Dibluri cu miceliu de ciuperci Pleurotus pentru cultivarea ciupercilor pe busteni
Dibluri cu miceliu de ciuperci Pleurotus pentru cultivarea ciupercilor pe busteni

Ce am cumparat? – Miceliu de ciuperci care creste pe dibluri de lemn. In punga mai exista, ca sursa de hrana pentru miceliu, grane si rumegus. Miceliul este un microorganism filamentos de culoare alba, el este corpul vegetativ al ciupercii, practic organismul care produce ciuperci pentru a se inmulti. Din acest motiv,  procesul de aparitie a ciupercilor se numeste fructificare. Ca aspect, miceliul seamana cu un mucegai alb, transpira si respira inauntrul pungii unde are un mediu steril.

Stocarea diblurilor: Diblurile cu miceliu de ciuperci se pot stoca intr-un loc curat in frigider vreme de 6 luni pana la un an. Miceliul ciupercilor este un organism versatil. La temperaturi scazute miceliul va intra in repaus vegetativ si va incepe sa creasca din nou atunci cand temperaturile vor depasi 5 grade celsius. Adesea, miceliul de pe dibluri se va scutura in timpul transportului si diblurile nu vor mai aparea albe. Nu trebuie sa va ingrijorati, miceliul este in interiorul diblurilor si va reveni cu vigoare atunci cand va fi inoculat in bustean,sau daca lasati punga cu dibluri la temperatura camerei cateva zile.

Deschide punga cu dibluri cu miceliu doar atunci cand ai totul pregatit pentru procesul de inoculare. Foloseste diblurile cu miceliu in aceeasi zi in care le-ai desfacut.

Echipament necesar:

  • Busteanul proaspat recoltat
  • Bormasina pentru gaurit
  • Burghiu de lemn 8mm cu care sa facem gauri adanci de 3,5 cm
  • Punga cu dibluri cu miceliu
  • Ciocan cu care sa batem diblurile
  • Ceara, un recipient unde sa incalzim ceara si o pensula 

Diblurile au 3.5 cm lungime si 0.8 cm latime. Pentru a gauri lemnul in care urmeaza sa fie introduse diblurile, este nevoie de un burghiu de lemn de 8mm si de o bormasina. Se pot folosi burghie standard din comert,sau, pentru un randament mai bun, burghiele Star–M din Japonia sunt cele mai eficiente.   

Lemnul pe care cultivam:

Sincronizarea in recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor este importanta. Pentru cultivarea ciupercilor pe busteni avem nevoie de lemn sanatos, proaspat taiat, cu coaja cat mai intacta pe bustean. Bustenii se pot taia in tot timpul anului, dar perioada ideala de taiere a lemnelor pentru cultivarea ciupercilor este din toamna, cand ingalbenesc in totalitate frunzele, pana in primavara, chiar inaintea perioadei in care intra arborii in vegetatie. Cea mai rea perioada de recoltare a lemnului pentru cultivarea ciupercilor este atunci cand mugurii arborilor incep sa creasca si frunzele sunt in dezvoltare.

In perioada rece seva este statica si arborii retin in ei zaharuri hranitoare pentru miceliul ciupercilor. Tot in aceasta perioada coaja copacilor sta mult mai stransa pe trunchi, ceea ce ajuta ca miceliul sa fie protejat de contaminantii externi. Pentru o manipulare mai usoara bustenii se taie de obicei la o lungime de 100 – 90 cm si o grosime de 10 – 15 cm.

Recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor
Recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor

Dupa taiere, ideal este sa lasam bustenii sa stea la umbra o perioada de 2 saptamani. In doua saptamani arborele moare si sistemul lui defensiv odata cu el. Acest lucru permite miceliului sa colonizeze in voie busteanul. Bustenii se pot aranja unul peste altul fara sa atinga solul sau frunzele. Ei se pot pune pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant.

Daca recoltarea bustenilor se face iarna cand avem zapada si temperaturi cu minus, dupa taiere bustenii se pot depozita unul peste altul pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant, pana cand temperaturile vor fi din nou cu plus. Daca gramada cu busteni va fi acoperita cu zapada, aceasta va ajuta la pastrarea umiditatii bustenilor. Este foare important ca inocularea sa fie facuta imediat ce temperaturile incep sa fie cu plus.

Tabel de compatibilitate a speciilor pentru cultivarea ciupercilor pe busteni
Tabel de compatibilitate a speciilor pentru cultivarea ciupercilor pe busteni

Inocularea bustenilor cu dibluri cu miceliu

Pentru un rezultat ideal inocularea bustenilor se face la doua saptamani dupa taierea lor. Inocularea se poate face si imediat dupa taierea lor si la maxim o luna de la taiere, dar cu cat trece mai mult timp de la taierea lemnelor cu atat  sansele de succes sunt mai mici. In timp, busteanul proaspat taiat  se usca si este atacat de alti fungi care vor fi in competitie de spatiu cu ciupercile care dorim sa le cultivam. Procesul de inoculare: Se fac gauri in bustean cu burgiul de 8mm la o adancime de 3,5 cm si o distanta intre de 10 – 15 cm pe lungime si 5 cm pe latime. Gaurile se pot face in foma de romb, “dupa desen”, pe toata suprafata busteanului. Dupa gaurire desfacem punga cu dibluri cu miceliu si luam cate un diblu pe care il batem in gaura cu un ciocan. Dupa inocularea intregului bustean, peste dibluri se pune un dop de ceara pentru a pastra umiditatea si pentru a proteja miceliul de contaminanti externi. Pentru asta se topeste ceara de lumanare intr-o oala sau cana de fier si se foloseste o pensula pentru a pune ceara peste dibluri. Dupa procesul de inocularea urmeaza perioada de colonizare sau incubare a bustenilor.

Procesul de inoculare pentru cultivarea ciupercilor pe busteni
Procesul de inoculare pentru cultivarea ciupercilor pe busteni

Dupa inoculare bustenii se pot stoca aranjati unul peste altul fara sa atinga solul sau frunzele, ei se pot pune pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant. Daca avem veri secetoase bustenii se pot stropi periodic cu apa, dar ei nu trebuie sa fie tinuti in umezeala. Bustenii prea umezi se vor contamina.

Ca busteanul sa scoata in cele din urma ciuperci el are nevoie dupa inoculare de o perioada de colonizare de aproximativ 12 luni. In acest timp miceliul de pe dibluri va creste si se va extinde pana va coloniza intreg busteanul.

Timpul de colonizare mai depinde si de specia lemnului ales si de specia ciupercii alese. De exemplu, sunt sanse destul de mari ca Pleurotus cultivat pe lemn de Plop sau Salcie sa aiba prima fructificare la 6 luni dupa inoculare.

Miceliu alb vizibil pe busteanul inoculat
Miceliu alb vizibil pe busteanul inoculat

Fructificarea (adica momentul cand apar ciupercile) se intampla de obicei primavara si toamna, in vreme cu ploi, atunci cand conditiile pentru dezvoltarea ciupercilor sunt ideale. Pentru fructificare ciupercile au nevoie de 70 – 85% umiditate in aer si temperaturi intre 10 si 20 grade celsius, desi unele specii ca Pleurotus pulmonarius fructifica si la temperaturi mai mari.

La Shiitake fructificarea se poate face periodic prin activarea bustenilor. Bustenii se pun in apa rece timp de 24 ore, se lovesc, si se pot pune in picioare sau rezemati in asteptarea ciupercilor. Acest proces de fortare a fructificarii se poate face in fiecare luna sau odata la doua luni.

Ciupercile se dezvolta in functie de temperatura, daca avem temperaturi mai scazute cresc mai incet, iar daca avem temperaturi mai mari ele se dezvolta mai rapid.

In functie de grosimea busteanului folosit, ciupercile pot fructifica  timp de 3 – 7 ani, pana cand miceliul va consuma si descompune in totalitate busteanul. De obicei Shiitake fructifica cel mai bine din anul 2 – 3. 

Shiitake cultivat pe bustean cu dibluri cu miceliu de ciuperci
Shiitake cultivat pe bustean cu dibluri cu miceliu de ciuperci

Video-tutoriale despre cultivarea ciupercilor shiitake pe busteni :

Intrebari…

Cat o sa dureze pana voi culege ciupercile?

Depinde de specia aleasa, de dimensiunea busteanului si conditiile de mediu. Pentru majoritatea speciilor va dura aproximativ un an pana cand colonizarea busteanului va fi completa si va aparea prima fructificare. Cu toate acestea timpul de colonizare poate varia intre 6 luni si doi ani. Bustenii de lemn moale cu diametrul mai mic vor fructifica mai repede, dar vor fi descompusi mai rapid. De cele mai multe ori ciupercile au nevoie de umiditate si temperaturi mai joase (10-15 celsius) pentru a fructifica.

Pot lasa bustenii inoculati cu miceliu sa inghete ?

Da, miceliul ciupercilor este un organism versatil. La temperaturi scazute miceliul va intra in repaus vegetativ si va incepe sa creasca din nou atunci cand temperaturile vor depasi 5 grade celsius.

Cate ciuperci voi scoate de pe un bustean ?

Depinde de specia aleasa, de dimensiunea busteanului si conditiile de mediu. De exemplu la un bustean de 1m lungime si 12 cm diametru, inoculat cu Shiitake de obicei fructifica de 2-3 ori pe an undeva intre 200 si 400 grame de ciuperci / fructificare. Busteanul fructifica timp de 7 ani, dar in anul 4 recolta incepe sa scada. In anul 2 si 3 produce cel mai bine.

Daca mai aveti intrebari despre cultivarea ciupercilor pe busteni va rog sa le lasati in comentarii.

Publicat pe 2 comentarii

Cum am inceput sa cresc ciuperci

Pentru mine totul a inceput de la o discutie pe care am auzit-o pe youtube intre Paul Stamets si Joe Rogan. Din vorbele lui Paul Stamets mi-am dat seama ca ciupercile ar putea salva lumea. Am invatat de la el ca fungii sunt latura nestudiata a biologiei, cum viata pe pamant s-ar fi putut crea si dezvolta cu ajutorul fungilor, cum in propria noastra biologie exista fungi. Aceste creaturi miraculoase par ca ar fi peste tot si in orice, conecteaza viata pe pamant, creeaza si sustin ecosisteme. Cu cat te documentezi mai mult despre fungi, cu atat iti dai seama ca informatiile acestea ar trebui sa fie mult mai cunoscute.

Primele ciuperci Pleurotus crescute la Shroomareala

Cum am inceput… Am zis ca daca o sa cresc ciuperci vreau sa incep de la zero  si cu resurse minime, asa ca am cumparat o caserola de ciuperci Pleurotus de la supermarket cu gandul sa le clonez. Mi-am propus de la inceput sa invat in timp si prin experimente. Am vazut cateva tutoriale pe youtube, am mai citit pe cateva forumuri despre cum se face si am inceput. Nu aveam multe dintre resursele si materialele  folosite in tutorialele pe care le-am urmarit asa ca a trebuit sa improvizez. In prima faza am vrut sa imi fac niste grane sterilizate dar am zis ca nu le bag in oala sub presiune ca vor exploda. Le-am fiert in oala normala, am bagat o bucatica de pleurotus in borcan si au inceput sa creasca acolo niste mucegaiuri multicolore; o splendoare.

In prima faza am reusit sa cresc fungi dar nu de care voiam eu asa ca a trebuit sa imi fac curaj sa bag borcanele cu grane in oala sub preiune.  Am pregatit borcanele cu grane si am fiert prima tura in oala sub presiune. Tare m-am bucurat cand am vazut ca nu au explodat borcanele si ca totul este in regula. Asa am reusit sa obtin primele grane sterilizate. De aici, cu multe incercari esuate, am reusit cu un bisturiu sa tai o bucatica mica din interiorul unei ciuperci pleurotus si sa o pun direct  pe granele sterilizate. Din bucatica de ciuperca am vazut cum incepe sa creasca miceliul alb. Am obtinut primul miceliu pe grane pe care l-am transferat pe niste paie amestecate cu rumegus, puse in borcan si sterilizate tot in oala sub presiune. Am asteptat pana s-a albit complet borcanul si am dat capacul jos, le-am tot pulverizat cu apa si am asteptat (cu mari sperante) ca poate vor iesi de acolo ciupercile. Am asteptat aproximativ o saptamana si nimic. Ma gandeam deja sa renunt la toata treaba. Cam dupa 10 zile, spre surprinderea mea, au inceput sa apara primele primordii… spectaculos si aproape suprarealist. Cand am vazut ce putine ciuperci am produs iar m-am dezamagit, dar erau produse de mine si mi se pareau ca sunt mult mai gustoase ca cele din magazin.

Primele primordii de Pleurotus

In timp am descoperit si miceliul lichid si multe, multe alte tehnici, iar cultivarea ciupercilor a devenit mult mai usoara pentru mine. In continuare experimentez, si tot ce invat eu din aceste experimente incerc sa impartasesc  prin acest proiect numit Shroomareala.  Imi doresc sa inspir cat mai multa lume sa cultive ciuperci tocmai din aceeasi convingere pe care o are si celebrul micolog Paul Stamets. Ciupercile au un potential enorm, pe langa calitatile culinare, nutritive si medicinale, miceliul ciupercilor poate fi folosit chiar si pentru bioremediere. Curata apa poluata, descompune plasticul, poate fi folosit in productia de materiale, precum ar fi pielea facuta din miceliu. Suntem inca la inceputul descoperirilor, dar cu cat vom sti mai multe despre fungi cu atat viitorul va arata mai bine pentru intreaga omenire.

Pleurotus crescute in borcan
Publicat pe 2 comentarii

Contaminarea

Lumea microorganismelor este una necrutatoare in care supravietuieste doar cel mai adaptat. Noi, cei care ne dorim sa cultivam ciuperci, avem o relatie speciala cu aceasta lume. Miceliul ciupercii pe care dorim sa il cultivam se bazeaza pe noi pentru a supravietui; noi trebuie sa ii oferim conditiile optime si sa il protejam de daunatori, iar el ne va oferi la schimb ciuperci hranitoare.

De fiecare data cand cream un mediu de crestere pentru miceliu, defapt, cream mediul perfect pentru alte milioane de specii de organisme microscopice. De exemplu, atunci cand vrem sa facem miceliu pe grane, granele sunt foarte hranitoare nu doar pentru miceliul pe care noi ne dorim sa il crestem ci si pentru o sumedenie de alte microorganisme.

Pentru a crea un habitat in care miceliul va putea sa creasca fara sa fie atacat, noi va trebui sa sterilizam in oala sub presiune substratul respectiv. Sterilizarea facuta corect omoara 99,99 % din organismele care traiesc pe substratul pe care noi ne dorim sa crestem miceliu. De exemplu intr-un borcan cu grane umezite dupa sterilizare tot interiorul borcanului este lipsit de microorganisme, ramanand doar sursa de hrana curata, pentru miceliul pe care noi dorim sa il cultivam.

miceliu sanatos crescut pe grane

Cu toate practicile de igiena pe care ciupercarii le folosesc contaminarea poate totusi sa apara. Printre cele mai comune moduri in care miceliul se poate contamina este prin mucegaiuri. Acest tip de contaminare este usor de observat, mucegaiurile fiind de diferite culori (verzi, negre, gri, roz), in contrast cu miceliul care este de culoare alba.

Sporii a milioane de specii de fungi plutesc acum in aerul pe care noi il respiram. Acesti spori pot ateriza pe substratul nostru unde se pot dezvolta si pot acapara miceliul. Mucegaiurile cresc de obicei mult mai rapid ca miceliul ciupercilor, iar daca avem o situatie in care miceliul este de aceeasi dimensiune cu mucegaiul, mucegaiul va castiga lupta pentru supravietuire. Daca miceliul este mare si bine stabilit, are capacitatea de a se proteja singur, fie prin acapararea si sufocarea mucegaiului sau sporilor de mucegai, fie prin eliminarea de metabolit, un lichid galbui antibacterian. De aceea miceliul trebuie protejat mai ales in forma lui infantila, cum ar fi atunci cand il avem in forma lichida sau pe grane in primele zile de la inoculare.

miceliu contaminat cu mucegai negru

Miceliul se mai poate contamina cu bacterii. Bacteriile fac ca substratul sa se incalzeasca excesiv si emit un miros neplacut. Din acest motiv sunt usor de identificat, chiar daca pare ca miceliul a acaparat intreg substratul. Daca substratul folosit nu miroase a ciuperca ci are un miros neplacut, el este contaminat si se poate arunca. Sterilizarea substratului facuta in oala sub presiune este cel mai bun mod de a preveni contaminarea. In cazul in care avem miceliu pe grane (sanatos si bine stabilit) el se poate folosi pentru a inocula un substrat pregatit prin pasteurizare. Pasteurizarea este mentinerea substratului intre 80 si 65 grade Celsius timp de o ora jumate. Despre cum se pregatesc saculetii cu substrat prin pasteurizare si inocularea cu miceliu pe grane puteti invata aici:

Cu cat locul in care ne desfasuram activitatea de crestere a ciupercilor (sau mai bine zis de crestere a miceliului) este mai curat, cu atat sansele ca miceliul sa se contamineze sunt mai mici. Cu toate astea in timp ce invatam sa crestem ciuperci vom avea si cazuri de contaminare. Daca observam ca un saculet sau un borcan cu substrat s-a contaminat va trebui sa le ducem cat mai departe de incaperea in care ne crestem miceliul si sa le aruncam.

Pana la urma contaminarea face parte din tot procesul de cultivare a ciupercilor. La fel ca si in agricultura, ciupercile, ca si plantele, au diferiti daunatori si competitori, iar noi ca si crescatori de ciuperci, va trebui sa invatam in timp si prin supraveghere atenta cum sa atenuam efectul contaminantilor.     

Publicat pe 4 comentarii

Ciuperca Shiitake

Ciupercile shiitake sunt preferatele mele; cine a gustat vreodata shiitake va sti de ce: au un gust foarte bun, o aroma placuta si au o gramada de proprietati medicinale. Mie imi plac mai mult ca hribul si nu sunt singurul fan shitake. Mai mult de un million de tone de shiitake sunt cumparate in fiecare an pe glob iar China este cel mai mare producator. La noi in tara incep sa devina populare dar nu se prea gasesc. Daca ai noroc sa le gasesti la supermarket, sunt importate ori din China ori din Korea si ajungi sa platesti 20 lei pe 250 grame. Hei… ar merita doar ca nici astea nu le prea gasesti, iar China nu este o tara in care poti avea incredere cand vine vorba de alimentatie. Ciuperca are tendinta sa absoarba din aer particule fine, iar daca aerul este poluat, ciuperca poate acumula metale grele si alti poluanti pe care nu ii consuma doar ii acumuleaza. Deci mare grija de unde va cumparati ciuperile sau preparatele din cuperci precum pudra sau extracte. Cunoscand toata astea m-am hotarat sa imi cultiv singur ciupercile aici in tara mea unde aerul este curat, am resurse pentru cultivare si mai ales acum, toamna, am si conditiile perfecte de cultivare afara in gradina.

miceliu shiitake

E drept ca ciupercile shiitake nu sunt asa usor de cultivat sau poate sunt… dar trebuie sa ai ceva mai multa rabdare. Asa ca m-am apucat de treaba, am obtinut miceliu pe grane cu miceliu lichid. Cu miceliul pe grane am inoculat saculetii cu rumegus sterilizat. Aici puteti vedea cum se face:

Dupa inoculare am pus saculetii pe rafturi inauntru la temperatura camerei. Acolo au stat la colonizat, miceliul de pe grane a inceput sa creasca si sa acapareze rumegusul sterilizat. In cateva saptamani saculetul a devenit alb. Miceliul de shiitake are nevoie de o perioada de maturizare in care isi formeaza un fel de crusta imprejurul miceliului pentru a se proteja. Cam intr-o luna apar pe suprafara miceliului niste mici dalme, un stadiu la care pe engleza ii zice “popcorning” deoarece seamana cu popcornul. Dupa vreo doua luni de la inoculare dalmele incep sa isi schimbe culoarea in maroniu. Arata precum niste pete maronii pe suprafata miceliului, care se tot maresc. Dupa 3 luni saculetul este gata de fructificat.

S-a intamplat ca spre sfarsitul lui septembrie sa am mai multi saculeti gata de fructificat. Aveau 3 luni de la inoculare. Le-am dat cate o palma, le-am dat punga jos si i-am pus intr-un lighean mare unde i-am stropit bine cu apa rece. Toate lucrurile astea induc aparitia primordiilor.

Shiitake

Eu locuiesc intre doua dealuri, iar gradina mea este mai mult ca o padure. I-am urcat in gradina si i-am pus pe jos. A fost o perioada cu ploi si ciupercile mele au crescut in numar mare. Se pare ca aceste conditii au fost numai bune pentru crescut ciuperci shiitake: nu prea cald, umiditate mare in aer si oxigen destul, ca in padure. Acolo unde au crescut le-a mai batut si soarele fapt care ajuta ca ciupercile shiitake sa acumuleze multa vitamina D.  Asadar, cu cateva ore de lucru si 3 luni de asteptare am reusit sa obtin o seama de ciuperci shiitake pe care nu le-as fi putut cumpara de nicaieri.

Shiitake
Shiitake
Shiitake
Shiitake

Articole stiintifice despre proprietatile ciupercii shiitake puteti gasii aici : https://mushroomreferences.com/category/shiitake/

Publicat pe 6 comentarii

Miceliu lichid

Miceliul este organismul care produce ciuperci, format din firicele mici si albe. Miceliul a evoluat sa isi digere sursa de hrana in exterior,  toata suprafata miceliului absorband nutrienti hranitori cu ajutorul carora se multiplica la infinit.

Ce inseamna miceliu lichid ?

Miceliul lichid este de fapt miceliul ciupercii pe care dorim sa o cultivam introdus intr-un lichid format din apa plus o sursa de hrana pentru miceliu (in cazul nostru putina miere de albine). Lichidul in care va habita miceliul trebuie mai intai sterilizat in oala sub presiune. In acest fel singurul organism care va creste in borcanul nostru va fi miceliul ciupercii dorite.

Aici puteti urmarii cum se face miceliul lichid:

Intrebari frecvente

Cat timp dureaza de la inoculare pana cand borcanul cu miceliu lichid se poate folosi?

Miceliul in borcan va creste constant la temperatura camerei si ar trebui sa fie gata de folosit in aproximativ 3 saptamani, dar acest timp de asteptare depinde si de specie. Miceliul unor anumite ciuperci  (exemplu: ciupercile din genul Pleurotus vor coloniza mult mai rapid borcanul decat miceliul unei ciuperci precum Shiitake sau Coama leului).

miceliu lichid

De cat miceliu lichid am nevoie pentru a inocula un borcan de 720 ml / “300 grame grane sterilizate” ?

Eu folosesc 5 ml. Cu cat introducem mai mult miceliu lichid in borcanul cu grane sterilizate cu atat miceliul va creste mai repede iar sansa de a se contamina va fi mai mica. Dar daca granele au fost sterilizate corect ar fi de ajuns doar o picatura pentru a inocula intregul borcan. Odata ce miceliul a acaparat cateva grane, borcanul se poate agita. Granele cu miceliu in ele se vor raspandi in borcan si vor actiona ca punct de inoculare de unde miceliul va creste cu vigoare si va acapara intregul borcan.

miceliu pe grane

De cate ori pot sa inmultesc miceliul lichid ?

Miceliul lichid dintr-un borcan se poate inmulti. Cu o seringa sterila putem transfera cativa ml de miceliu intr-un nou borcan cu apa omogenizata cu putina miere de albine si sterilizata in oala sub presiune. Miceliul va incepe sa creasca si astfel putem obtine cantitatea de miceliu lichid de care avem nevoie. Acest transfer s-ar putea face la infinit daca nu intampinam probleme. De aceea fiecare borcan cu miceliu lichid va trebui testat pe grane. Daca observam ca miceliul creste normal pe grane si nu se contamineaza, borcanul cu miceliu lichid se poate folosi.

La ce se foloseste miceliul lichid?

Miceliul lichid se poate folosi doar pentru inocularea granelor sterilizate. Prin acest proces obtinem miceliu pe grane, cu care putem inocula mai departe diferite substraturi sterilizate sau pasteurizate precum paie de grau, peleti de paie, rumegus sau peleti de rumegus. Miceliul lichid nu se foloseste pentru a-l injecta direct in lemne si nici chiar pe rumegus sterilizat, unde are un randament foarte slab.

Care sunt avantajele miceliului lichid?

Miceliul lichid se pastreaza foarte bine la temperatura camerei timp de mai multi ani . Putem, de exemplu, sa ne facem un stoc de borcane cu miceliu lichid de variate specii pe care sa il folosim cand avem nevoie. In acest fel putem cultiva mai multe specii de ciuperci o data. Cu miceliul lichid obtinem diversitate mare si sustenabilitate, adica putem sa ne crestem ciupercile cand vrem noi, fara sa depindem de nimeni, ne facem singuri miceliul si ne alegem speciile pe care dorim sa le consumam sau sa le comercializam.

farfurie cu ciuperci coama leului, shiitake, pleurotus roz
Publicat pe 4 comentarii

Miceliu pe grane

Miceliul este corpul vegetativ al ciupercii, format din niste firicele mici si albe. Este organismul care produce ciuperca. Ciupercarii sunt de fapt crescatori de miceliu; ciupercile sunt doar modul prin care miceliul se reproduce. Tot corpul ciupercii, in afara de partea care elimina sporii (lamele etc.), este format din miceliu intarit, milioane de firicele albe unite care formeaza o structura solida. Miceliul in natura este intr-o continua competitie cu alte microorganisme, de aceea pentru cresterea miceliului avem nevoie de conditii sterile, cel putin in prima faza a cresterii lui. Granele umede in interior si uscate in exterior sunt o foarte buna sursa de hrana pentru miceliu, insa acestea au deja pe suprafata lor o sumedenie de specii de microorganisme competitoare cum ar fi mucegaiuri, bacterii, drojdii. Acestea vor trebui eliminate prin sterilizarea in oala sub presiune, prin aburi si presiune. In borcanul cu grane astfel pregatit va ramane doar sursa de hrana pentru miceliu, iar miceliul il putem introduce cu o seringa sterila in forma lui lichida. Miceliul lichid este doar apa cu putina miere de albine sterilizata in oala sub presiune in care creste un singur organism, miceliul ciupercii pe care dorim sa il cultivam.

Odata ce miceliul acapareaza toata sursa de hrana existenta in borcan el devine mai rezistent la contaminare. Este de acum suficient de mare ca sa se poata apara singur de restul microorganismelor daunatoare prin sufocarea lor , prin producerea de bariere intre el si competitori si prin eliminarea de metabolit (un lichid antibacterian adaptat pentru fiecare daunator in parte). Miceliul pe grane este folosit in cultivarea ciupercilor pe post de „samanta de ciuperci”. Granele ofera miceliului un supliment nutritiv de unde se poate extinde pentru a acapara si consuma noi surse de hrana precum rumegusul sau paiele care trebuie la randul lor sterilizate sau pasteurizate.

Despre cum se face miceliul pe grane folosit in cultivarea ciupercilor puteti urmari in primul episod Shroomareala :