Publicat pe 10 comentarii

Cultivarea ciupercilor pe busteni, folosind dibluri cu miceliu de ciuperci

Specii disponibile:

Dibluri cu miceliu de ciuperci Pleurotus pentru cultivarea ciupercilor pe busteni
Dibluri cu miceliu de ciuperci Pleurotus pentru cultivarea ciupercilor pe busteni

Ce am cumparat? – Miceliu de ciuperci care creste pe dibluri de lemn. In punga mai exista, ca sursa de hrana pentru miceliu, grane si rumegus. Miceliul este un microorganism filamentos de culoare alba. El este corpul vegetativ al ciupercii, practic organismul care produce ciuperci pentru a se inmulti. Din acest motiv,  procesul de aparitie a ciupercilor se numeste fructificare. Ca aspect, miceliul seamana cu un mucegai alb, transpira si respira inauntrul pungii unde are un mediu steril.

Stocarea diblurilor: Diblurile cu miceliu de ciuperci se pot stoca intr-un loc curat in frigider vreme de 6 luni pana la un an. Miceliul ciupercilor este un organism versatil. La temperaturi scazute miceliul va intra in repaus vegetativ si va incepe sa creasca din nou atunci cand temperaturile vor depasi 5 grade celsius. Adesea, miceliul de pe dibluri se va scutura in timpul transportului si diblurile nu vor mai aparea albe. Nu trebuie sa va ingrijorati, miceliul este in interiorul diblurilor si va reveni cu vigoare atunci cand va fi inoculat in bustean,sau daca lasati punga cu dibluri la temperatura camerei cateva zile.

Deschide punga cu dibluri cu miceliu doar atunci cand ai totul pregatit pentru procesul de inoculare. Foloseste diblurile cu miceliu in aceeasi zi in care le-ai desfacut.

Echipament necesar:

  • Busteanul proaspat recoltat
  • Bormasina pentru gaurit
  • Burghiu de 9mm cu care sa facem gauri adanci de 3,5 cm
  • Punga cu dibluri cu miceliu
  • Ciocan cu care sa batem diblurile
  • Ceara, un recipient unde sa incalzim ceara si o pensula 

Diblurile au 3.5 cm lungime si 8 mm latime. Pentru a gauri lemnul se pot folosi burghie standard de lemn de 8mm din comert. Dar pentru un randament foarte bun va sugerez un burghiu de fier de 9mm si o bormasina la priza cu cel putin 3200 rpm. Eu am folosit Makita HP1630 cu succes.

burghiu 9mm

Lemnul pe care cultivam:

Sincronizarea in recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor este importanta. Pentru cultivarea ciupercilor pe busteni avem nevoie de lemn sanatos, proaspat taiat, cu coaja cat mai intacta pe bustean. Bustenii se pot taia in tot timpul anului, dar perioada ideala de taiere a lemnelor pentru cultivarea ciupercilor este din toamna, cand incep sa ingalbeneasca frunzele, pana in primavara, inainte de a se desface mugurii, chiar inaintea perioadei in care intra arborii in vegetatie. Cea mai rea perioada de recoltare a lemnului pentru cultivarea ciupercilor este atunci cand mugurii arborilor incep sa creasca si frunzele sunt in dezvoltare.

In perioada rece seva este statica si arborii retin in ei zaharuri hranitoare pentru miceliul ciupercilor. Tot in aceasta perioada coaja copacilor sta mult mai stransa pe trunchi, ceea ce ajuta ca miceliul sa fie protejat de contaminantii externi. Pentru o manipulare mai usoara bustenii se taie de obicei la o lungime de 100 – 90 cm si o grosime de 12 – 30 cm.

Recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor
Recoltarea lemnului pentru cultivarea ciupercilor

Dupa taiere, ideal este sa lasam bustenii sa stea la umbra o perioada de 2 saptamani. In doua saptamani arborele moare si sistemul lui defensiv odata cu el. Acest lucru permite miceliului sa colonizeze in voie busteanul. Bustenii se pot aranja unul peste altul fara sa atinga solul sau frunzele. Ei se pot pune pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant.

Daca recoltarea bustenilor se face iarna cand avem zapada si temperaturi cu minus, dupa taiere bustenii se pot depozita unul peste altul pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant, pana cand temperaturile vor fi din nou cu plus. Daca gramada cu busteni va fi acoperita cu zapada, aceasta va ajuta la pastrarea umiditatii bustenilor. Este foare important ca inocularea sa fie facuta imediat ce temperaturile incep sa fie cu plus.

Inocularea bustenilor cu dibluri cu miceliu

Pentru un rezultat ideal inocularea bustenilor se face la doua saptamani dupa taierea lor. Inocularea se poate face si imediat dupa taierea lor si la maxim o luna de la taiere, dar cu cat trece mai mult timp de la taierea lemnelor cu atat  sansele de succes sunt mai mici. In timp, busteanul proaspat taiat  se usca si este atacat de alti fungi care vor fi in competitie cu ciupercile care dorim sa le cultivam. Procesul de inoculare: Se fac gauri in bustean cu burghiul de 9mm la o adancime de 3,5 cm si o distanta de 10 – 15 cm pe lungime si 5 cm pe latime. Gaurile se pot face in foma de romb, “dupa desen”, pe toata suprafata busteanului. Dupa gaurire desfacem punga cu dibluri cu miceliu si luam cate un diblu pe care il batem in gaura cu un ciocan. Dupa inocularea intregului bustean, peste dibluri se pune un dop de ceara pentru a pastra umiditatea si pentru a proteja miceliul de contaminanti externi. Pentru asta se topeste ceara de lumanare intr-o oala sau cana de fier si se foloseste o pensula, sau putin burete legat cu o sarma, pentru a pune ceara peste dibluri. Dupa procesul de inoculare urmeaza perioada de colonizare sau incubare a bustenilor.

dibluri cu miceliu de shiitake pleurotus coama leului pentru crescut ciuperci pe busteni

Dupa inoculare bustenii se pot stoca aranjati unul peste altul fara sa atinga solul sau frunzele, ei se pot pune pe un palet intr-un loc cu umbra si feriti de vant. Daca avem veri secetoase, bustenii se pot stropi periodic cu apa pentru a mentine un mediu umed. Bustenii prea umezi pot fi atacati de fungi competitori, un fenomen destul de normal de care nu trebuie sa ne ingrijoram. De obicei fungi competitori ataca doar suprafata busteanului si nu patrund mult in el iar diblurile cu miceliu se afla deja inauntrul lemnului si sunt in superioritate numerica. Ca sa le facem umbra ii putem acoperi cu un material pentru umbra sau cu crengi de conifere – in imaginea de mai jos am folosit crengile de la bradul de craciun.

Busteni inoculati cu dibluri cu miceliu de ciuperci, pusi la incubat (perioada cand miceliul se extinde de pe dibluri si colonizeaza intreg busteanul)

Ca busteanul sa scoata in cele din urma ciuperci el are nevoie dupa inoculare de o perioada de colonizare de aproximativ 9 – 12 luni, depinde de specie, grosimea busteanului si rata de inoculare. In acest timp miceliul de pe dibluri va creste si se va extinde pana va coloniza intreg busteanul.

Timpul de colonizare mai depinde si de specia lemnului ales si de specia ciupercii alese. De exemplu, sunt sanse ca Pleurotus cultivat pe lemn de Plop sau Salcie sa aiba prima fructificare la 6 luni dupa inoculare. La Coama leului prima fructificare poate aparea la o distanta de un an jumate, chiar 2 ani de la inoculare. Stejarul este un lemn foarte bun, mai ales pentru Shiitake, dar colonizarea va fi mai lenta, undeva intre 1 an si 1 an jumate pentru prima fructificare, depinde de grosimea busteanului. La Shiitake stim ca busteanul este gata de fructificat atunci cand la capete miceliul a capatat o culoarea mai maronie si vedem pe coaja cum incearca sa iasa primordii.

Miceliu alb vizibil pe busteanul inoculat

Miceliu alb vizibil pe busteanul inoculat – la 7 luni de la inoculare

Fructificarea (adica momentul cand apar ciupercile) se intampla de obicei primavara si toamna, in vreme cu ploi, atunci cand conditiile pentru dezvoltarea ciupercilor sunt ideale. Pentru fructificare ciupercile au nevoie de 70 – 85% umiditate in aer si temperaturi intre 10 si 20 grade celsius, desi unele specii ca Pleurotus pulmonarius fructifica si la temperaturi mai mari. Prima fructificare este provocata in general de fluctuatii de temperatura.

La Shiitake fructificarea se poate face periodic prin activarea bustenilor. Bustenii se pun in apa rece timp de 24 ore, se lovesc, si se pot pune in picioare sau rezemati in asteptarea ciupercilor. Acest proces de fortare a fructificarii se poate face o data la 6 saptamani. Colonizarea si fructificarea ciupercilor se poate face afara intr-un loc umbros dar si intr-un spatiu inchis cu conditii adecvate.

Ciuperci Shiitake pe bustean
Ciuperci Shiitake pe busteni pusi la fructificat intr-o incapere umeda, racoroasa si aerisita

Ciupercile se dezvolta in functie de temperatura – daca avem temperaturi mai scazute cresc mai incet, iar daca avem temperaturi mai mari ele se dezvolta mai rapid.

In functie de grosimea busteanului folosit, ciupercile pot fructifica  timp de 3 – 7 ani, pana cand miceliul va consuma si descompune in totalitate busteanul. De obicei Shiitake fructifica cel mai bine din anul 2 – 3. 

Cateva detalii specifice speciilor de ciuperci:

La Hericium erinaceus (Coama leului) colonizarea busteanului poate dura mai mult de 12 luni, pana la 2 ani. Fructificarea apare spontan cand conditiile de mediu sunt favorabile.

La Ganoderma lucidum (Reishi) este de preferat ca la 6 luni de la inoculare sa culcam bustenii pe pamant sau sa ii ingropam la o adancime mica de 2 cm. De preferat intr-un loc umbros, dar calduros. In modul acesta bustenii nu vor pierde din umiditate. Bustenii de Ganoderma lucidum (Reishi) se mai pot pune la fructificat in solar sau sera de flori, tot culcati pe pamant sau ingropati si udati periodic. Ganoderma prefera temperaturile mari.

La Pleurotus pulmonarius (Phoenix Oyster), Pleurotus ostreatus (King Blue Oyster), Pleurotus ostreatus (Princess Pearl) colonizarea dureaza mai mult de 6 luni daca lemnele sunt mai groase de 20 cm. Fructificarea apare spontan cand conditiile de mediu sunt favorabile, de obicei primavara si toamna pe vreme ploioasa si racoroasa. La Pleurotus, Coama leului, Ganoderma, Chestnut sau Coada de curcan nu putem forta bustenii pentru fructificare.

Trametes versicolor (Coada de curcan) este o ciuperca care se preteaza foarte bine la cultivarea pe busteni, este foarte versatila si fructifica in abundenta atunci cand vin ploile. Ciupercile rezista mult timp pe bustean si se pot recolta in reprize pentru a le folosi la ceai sau extract.

Video-tutoriale despre cultivarea ciupercilor pe busteni :

Intrebari…

Cat o sa dureze pana voi culege ciupercile?

Depinde de specia aleasa, de dimensiunea busteanului si conditiile de mediu. Pentru majoritatea speciilor va dura aproximativ un an pana cand colonizarea busteanului va fi completa si va aparea prima fructificare. Cu toate acestea timpul de colonizare poate varia intre 6 luni si doi ani. Bustenii de lemn moale cu diametrul mai mic vor fructifica mai repede, dar vor fi descompusi mai rapid. De cele mai multe ori ciupercile au nevoie de umiditate si temperaturi mai joase (10-15 celsius) pentru a fructifica.

Pot lasa bustenii inoculati cu miceliu sa inghete ?

Da, miceliul ciupercilor este un organism versatil. La temperaturi scazute miceliul va intra in repaus vegetativ si va incepe sa creasca din nou atunci cand temperaturile vor depasi 5 grade celsius.

Cate ciuperci voi scoate de pe un bustean ?

Depinde de specia aleasa, de dimensiunea busteanului si conditiile de mediu. De exemplu un bustean de 1 m lungime si 17 cm diametru, inoculat cu Shiitake, de obicei fructifica de 2-3 ori pe an undeva intre 150 si 300 grame de ciuperci / fructificare. Busteanul fructifica timp de 7 ani, dar in anul 4 recolta incepe sa scada. In anul 2 si 3 produce cel mai bine.

Daca mai aveti intrebari despre cultivarea ciupercilor pe busteni va rog sa le lasati in comentarii.

10 comentarii la „Cultivarea ciupercilor pe busteni, folosind dibluri cu miceliu de ciuperci

  1. Butucii îi ținem in grămadă sau îi putem pune în livadă,grădină ,la soare, umbra sau semiumbram
    Mulțumesc mult!

    1. Bustenii se tin la umbra cat mai deasa, pe timpul verii se pot uda. O strategie buna este sa ii acoperiti cu crengi de brad cum arata in imaginea de mai sus.

    2. La umbra si udati periodic.

  2. Am comandat acum dibluri de shiitake și pleurotus ostreatus.Am bușteni tăiați de o săptămână.Zona in care vreau să-i amplasez e mai înaltă, aprox 400-500 m,la poalele muntelui.Pomii ,carpen, frasin, arin, salcie , din care am tăiat crengi mai groase, 15-25 cm, nu au intrat în vegetație.Pot să inoculez miceliu acum??

    1. Da, puteti inocula linistit. Ce ati descris sunt conditii perfecte. Japonezii spun ca la 500 m altitudine este perfect pentru Shiitake. Frasin nu merge. In schimb carpen si arin pentru Shiitake si salcie pentru Pleurotus sunt foarte bune. Spor !

  3. Pe.lemn.de.salcam este.bine? Care.lemn este ideal.in functie.de.specia.de.ciuperca? Mersi

  4. Am o salcie care s-a uscat acum un an și jumătate.
    Vreau să o tai și as vrea să știu dacă pe copaci uscați se pretează culturile de miceliu.
    Deși salcia este uscată, nu este putredă și nici atacată de ciuperci. A fost pur și simplul sufocată de ierburile din jur și seceta din 2022.

    Mulțumesc

    1. Greu de estimat dar cel mai probabil nu va fuctiona. Simplu fapt ca salcia nu mai traieste de un an si jumatate inseamna ca nu se poate apara si probabil are deja in ea fungi care urmeaza sa se activeze atunci cand lemnul se va umezii.

  5. Ce ciuperci se pot inocula pe buștean salcie, plop, stejar, fag, mesteacăn în luna octombrie-noiembrie?
    Mulțumesc

    1. Buna ziua, aveti un tabel in articol in care puteti vedea ce specii se potrivesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *