Descriere
Un saculet cu miceliu pe rumegus de ciuperca Stropharia rugosoannulata (Wine Cap) – Stropharia este ciuperca gradinarului, ii mai zice gigantul gradinii ( garden giant ) sau king stropharia. Creste cel mai bine pe rumegus + tocatura de lemn direct in gradina la loc umbros. Mai creste si pe paie sau o combinatie de paie cu rumegus. Odata instalat miceliul de Stropharia ajuta plantele prin a mentine umiditatea in sol. Nu lasa buruienile sa creasca si vaneaza nematodele din sol. Din acest punct de vedere formeaza un mulci perfect. Face niste ciuperci mari si gustoase care apar dupa ploi primavara, vara si toamna. Miceliul ciupercii Stropharia descompune in timp substratul in care creste formand astfel compost hranitor pentru plante. In locul in care creste se mai poate adauga anual substrat de paie sau tocatura de lemn, in acest fel miceliul va continua sa creasca si sa fructifice multi ani. Cel mai bun loc in gradina pentru aceasta ciuperca sunt portiunile umbroase, sub arbori sau pomi fructiferi, in locuri unde este destula umbra si umiditate creata de plantele cultivate. Saculetul cu miceliu pe rumegus are aproximativ 2 kg si poate inocula o suprafata aproximativa de substrat de 2m /1,5 m cu 15 cm adancime. O ciuperca delicioasa, este recomandat sa fie culeasa mai devreme. Are un gust asemanator cu cel al ciupercilor Champignon.
Video – tutorial cultivarea ciupercilor Stropharia rugosoannulata (Wine Cap)
Stropharia rugosoannulata – Wine Cap :
- Saculetul cu miceliu se foloseste pentru a inocula tocatura de lemn cu rumegus sau paie in gradina.
- Se pune un strat de tocatura de lemn cu rumegus sau paie pe sol peste care se presara miceliu din saculet peste care se mai pune un strat de tocatura si tot asa pana se termina miceliul.
- Pe deasupra se pune un strat de tocatura de lemn pentru a proteja miceliul.
- Patul cu Stropharia se mentine umed pentru a faculita dezvoltarea miceliului.
- Daca se planteaza in primavara primele ciuperci ar trebui sa apara in aproximativ 3 luni de la plantarea in gradina.
- In principal nu are mari pretentii la tocatura de lemn dar sunt de evitat coniferele.
- Cea mai buna tocatura de lemn este cea din foioase de esenta moale: salcie, soc , artar moale. Tocatura din stejar, fag, carpen se poate tine cateva luni la compostat inainte de folosire.
- Se poate folosii un amestec de tocatura de lemn + rumegus + paie, cu cat mai diverse marimi si texturi cu atat mai bine doar sa nu fie lemn intreg.
- Ciupercile apar spontan cand conditiile sunt favorabile.
- Conditii de fructificare – Umiditate in aer intre 70% si 85%, temperatura intre 12 si 29 grade celsius, lumina filtrata sau umbra.
- Ciupercile se dezvolta in 3 – 5 zile.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.