Publicat pe Un comentariu

Miceliu lichid in cultivarea ciupercilor

articol miceliu lichid de ciuperci

Cultivarea ciupercilor nu trebuie să fie complicată.

Ea se poate realiza prin metode simple cu resurse disponibile în zona în care ne aflăm. Primul lucru pe care trebuie să îl constientizam atunci când ne apucăm de cultivat ciuperci este că ciupercile nu sunt plante. Ca atare nu putem sa aruncăm niște semințe pe pământ și în scurt timp să răsară ciuperci.

Ciupercile împreună cu mucegaiurile și drojdiile fac parte din regnul fungi. Ele își petrec majoritatea vieții în forma unor firicele mici și albe numite miceliu. Miceliul este de fapt organismul care produce ciuperci pentru a se înmulți. Din ciuperci ies spori, iar din spori se formează din nou miceliu. Sporii sunt doar varianta zburătoare a miceliului.

Noi ca și cultivatori de ciuperci creștem de fapt miceliu. Miceliul are tendința de a crește și a consuma sursa lui de hrana la infinit. Pentru a păstra miceliul pe o perioadă mai îndelungată avem nevoie de o metodă de stocare a lui. Una dintre cele mai eficiente și la îndemână metodă este miceliul lichid.

Miceliu de ciuperci – creste pe substrat de rumegus

Lumea microorganismelor în care habitează miceliul este extrem de competitivă. Asta înseamnă că sursa de hrană a miceliului este și sursa de hrană a multor alte microorganisme, unele mult mai competitive și mai agresive decât miceliul ciupercilor. Din acest motiv cel puțin în primele stadii ale procesului de cultivare miceliul va trebui protejat. Sursa lui de hrană și mediul în care habitează va trebui sterilizat astfel încât miceliul să nu aibă competitori.

Seringile cu miceliu lichid de la Shroomăreala sunt pregătite în laborator într-un mediu steril și conțin miceliul ciupercii de pe eticheta plus lichidul steril cu sursa de hrană pentru miceliu format din dextroza și extract de malț. Acest miceliu lichid din seringă se poate înmulții practic la nesfârșit. Ne putem astfel imagina ca un picur de miceliu lichid ar putea produce 10 tone de ciuperci. În realitate ar putea și mai mult. El continuă să crească exponențial cât timp are o sursă de hrană asigurată.

Miceliu lichid in seringi si un borcan cu grane sterilizate in laborator la Shroomareala SRL

Astfel cum am putea face să avem o rezervă de miceliu din care să tot extragem pentru înmulțire și ulterior pentru fructificarea ciupercilor?

Cea mai simplă metodă este să ne facem un borcănel cu miceliu lichid. În timp, din experimentele proprii, am aflat că un lichid făcut cu o cantitate mică de miere de albine este optim pentru păstrarea miceliului pe termen lung. Se folosește o lingura de miere la 4 litrii de apă.

Pentru un video-tutorial complet despre cum se fac borcanele cu miceliu lichid vedeți :

În acest lichid poate ca miceliul va creste mai încet și se va dezvolta mai puțin dar într-un lichid mai nutritiv el va avea tendința să crească pe pereții borcanului și să iasă afară prin filtru sau să fructifice pe suprafața lichidului. Pentru pastrare avem nevoie ca miceliul sa stea linistit in lichidul lui. Borcanele cu miceliu lichid folosite pentru păstrare se pot ține într-un loc curat și uscat la temperatura camerei, fara lumina direct de la soare. Ca să nu se pună praful pe capac le putem acoperii cu staniol. Din ele putem extrage în timp cantități mici de miceliu pentru a face alte borcane mai mari cu miceliu lichid folosit pentru inocularea grânelor sterilizate și ulterior a săculeților cu substrat pe care vor fructifica ciupercile.

Borcane cu miceliu lichid folosite pentru păstrare vechi de 3 – 4 ani

După 3-4 ani din același borcan se mai pot face alte borcane pentru păstrarea miceliului care la rândul lor vor fi valabile 3-4 ani. Această tehnică este prietenoasa pentru cei care vor să experimenteze diferite metode de cultivare. Dacă dai greși te poți întoarce înapoi la borcanul cu miceliu lichid cu care îți faci miceliu pe grâne și încerci din nou.

Poti chiar sa ai o colectie de miceliu lichid, diferite borcane cu diferite specii si sa iti cultivi singur speciile dorite in functie de sezon sau de preferintele culinare. Sa iti cresti singur mancarea este un sentiment placut si poti cultiva o varietate mare de ciuperci pe care nu le gasesti in magazin.

Așadar… cât de fain este miceliu lichid ? … pai,.. foarte fain 🙂 …Spor!

Un comentariu la „Miceliu lichid in cultivarea ciupercilor

  1. Am replicat miceliu de Black Pearl Hybrid de la Shroomareala acum un an. Trei borcane, cam 200ml fiecare, care stau acum cuminti la frigider. Cam la 2 luni prepar 8 kg de substrat umed si recoltez in medie 2 kg jumate. Asadar, 15 kg pana acum, cu efort minim odata ce m-am „organizat”. Miceliul e viguros si sper sa fie asa inca 2 ani. Experienta cu cresterea ciupercilor e extraordinara si o recomand tuturor care au dorinta si rabdare!😍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *