Publicat pe 6 comentarii

Miceliu lichid

Miceliul este organismul care produce ciuperci, format din firicele mici si albe. Miceliul a evoluat sa isi digere sursa de hrana in exterior,  toata suprafata miceliului absorband nutrienti hranitori cu ajutorul carora se multiplica la infinit.

Ce inseamna miceliu lichid ?

Miceliul lichid este de fapt miceliul ciupercii pe care dorim sa o cultivam introdus intr-un lichid format din apa plus o sursa de hrana pentru miceliu (in cazul nostru putina miere de albine). Lichidul in care va habita miceliul trebuie mai intai sterilizat in oala sub presiune. In acest fel singurul organism care va creste in borcanul nostru va fi miceliul ciupercii dorite.

Aici puteti urmarii cum se face miceliul lichid:

Intrebari frecvente

Cat timp dureaza de la inoculare pana cand borcanul cu miceliu lichid se poate folosi?

Miceliul in borcan va creste constant la temperatura camerei si ar trebui sa fie gata de folosit in aproximativ 3 saptamani, dar acest timp de asteptare depinde si de specie. Miceliul unor anumite ciuperci  (exemplu: ciupercile din genul Pleurotus vor coloniza mult mai rapid borcanul decat miceliul unei ciuperci precum Shiitake sau Coama leului).

miceliu lichid

De cat miceliu lichid am nevoie pentru a inocula un borcan de 720 ml / “300 grame grane sterilizate” ?

Eu folosesc 5 ml. Cu cat introducem mai mult miceliu lichid in borcanul cu grane sterilizate cu atat miceliul va creste mai repede iar sansa de a se contamina va fi mai mica. Dar daca granele au fost sterilizate corect ar fi de ajuns doar o picatura pentru a inocula intregul borcan. Odata ce miceliul a acaparat cateva grane, borcanul se poate agita. Granele cu miceliu in ele se vor raspandi in borcan si vor actiona ca punct de inoculare de unde miceliul va creste cu vigoare si va acapara intregul borcan.

miceliu pe grane

De cate ori pot sa inmultesc miceliul lichid ?

Miceliul lichid dintr-un borcan se poate inmulti. Cu o seringa sterila putem transfera cativa ml de miceliu intr-un nou borcan cu apa omogenizata cu putina miere de albine si sterilizata in oala sub presiune. Miceliul va incepe sa creasca si astfel putem obtine cantitatea de miceliu lichid de care avem nevoie. Acest transfer s-ar putea face la infinit daca nu intampinam probleme. De aceea fiecare borcan cu miceliu lichid va trebui testat pe grane. Daca observam ca miceliul creste normal pe grane si nu se contamineaza, borcanul cu miceliu lichid se poate folosi.

La ce se foloseste miceliul lichid?

Miceliul lichid se poate folosi doar pentru inocularea granelor sterilizate. Prin acest proces obtinem miceliu pe grane, cu care putem inocula mai departe diferite substraturi sterilizate sau pasteurizate precum paie de grau, peleti de paie, rumegus sau peleti de rumegus. Miceliul lichid nu se foloseste pentru a-l injecta direct in lemne si nici chiar pe rumegus sterilizat, unde are un randament foarte slab.

Care sunt avantajele miceliului lichid?

Miceliul lichid se pastreaza foarte bine la temperatura camerei timp de mai multi ani . Putem, de exemplu, sa ne facem un stoc de borcane cu miceliu lichid de variate specii pe care sa il folosim cand avem nevoie. In acest fel putem cultiva mai multe specii de ciuperci o data. Cu miceliul lichid obtinem diversitate mare si sustenabilitate, adica putem sa ne crestem ciupercile cand vrem noi, fara sa depindem de nimeni, ne facem singuri miceliul si ne alegem speciile pe care dorim sa le consumam sau sa le comercializam.

farfurie cu ciuperci coama leului, shiitake, pleurotus roz

6 comentarii la „Miceliu lichid

  1. Frumoase videoclipurile și f realiste.

  2. Ovidiu, doresc clonarea unei ciuperci pleurotus din pădure. Este bine sa iau de mai multe ori bucăți de ciupercă cu acul? Sau este de ajuns o singura data

    1. Pentru clonarea unei ciuperci pleurotus de padere,este suficienta o injectare cu miceliu din ciupercă sau e bine sa repetam de câteva ori? Mulțumesc Ovidiu.

  3. Doresc 2 siringi cu miceliu cu mire depleurotus pulmonarius și shitache.

  4. Cum fac comandă?

    1. Te duci la produsul dorit dai click pe adauga in cos, te duci la cos (drepta sus), verifici comanda daca e ceea ce iti doresti, dai continua cu finalizarea comenzii, completezi adresa completa, in dreapta iti alegi metoda de transport si dai plaseaza comanda. Vei primii pe e-mail detaliile si coletul vine cu plata ramburs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *