Publicat pe 2 comentarii

Contaminarea

Lumea microorganismelor este una necrutatoare in care supravietuieste doar cel mai adaptat. Noi, cei care ne dorim sa cultivam ciuperci, avem o relatie speciala cu aceasta lume. Miceliul ciupercii pe care dorim sa il cultivam se bazeaza pe noi pentru a supravietui; noi trebuie sa ii oferim conditiile optime si sa il protejam de daunatori, iar el ne va oferi la schimb ciuperci hranitoare.

De fiecare data cand cream un mediu de crestere pentru miceliu, defapt, cream mediul perfect pentru alte milioane de specii de organisme microscopice. De exemplu, atunci cand vrem sa facem miceliu pe grane, granele sunt foarte hranitoare nu doar pentru miceliul pe care noi ne dorim sa il crestem ci si pentru o sumedenie de alte microorganisme.

Pentru a crea un habitat in care miceliul va putea sa creasca fara sa fie atacat, noi va trebui sa sterilizam in oala sub presiune substratul respectiv. Sterilizarea facuta corect omoara 99,99 % din organismele care traiesc pe substratul pe care noi ne dorim sa crestem miceliu. De exemplu intr-un borcan cu grane umezite dupa sterilizare tot interiorul borcanului este lipsit de microorganisme, ramanand doar sursa de hrana curata, pentru miceliul pe care noi dorim sa il cultivam.

miceliu sanatos crescut pe grane

Cu toate practicile de igiena pe care ciupercarii le folosesc contaminarea poate totusi sa apara. Printre cele mai comune moduri in care miceliul se poate contamina este prin mucegaiuri. Acest tip de contaminare este usor de observat, mucegaiurile fiind de diferite culori (verzi, negre, gri, roz), in contrast cu miceliul care este de culoare alba.

Sporii a milioane de specii de fungi plutesc acum in aerul pe care noi il respiram. Acesti spori pot ateriza pe substratul nostru unde se pot dezvolta si pot acapara miceliul. Mucegaiurile cresc de obicei mult mai rapid ca miceliul ciupercilor, iar daca avem o situatie in care miceliul este de aceeasi dimensiune cu mucegaiul, mucegaiul va castiga lupta pentru supravietuire. Daca miceliul este mare si bine stabilit, are capacitatea de a se proteja singur, fie prin acapararea si sufocarea mucegaiului sau sporilor de mucegai, fie prin eliminarea de metabolit, un lichid galbui antibacterian. De aceea miceliul trebuie protejat mai ales in forma lui infantila, cum ar fi atunci cand il avem in forma lichida sau pe grane in primele zile de la inoculare.

miceliu contaminat cu mucegai negru

Miceliul se mai poate contamina cu bacterii. Bacteriile fac ca substratul sa se incalzeasca excesiv si emit un miros neplacut. Din acest motiv sunt usor de identificat, chiar daca pare ca miceliul a acaparat intreg substratul. Daca substratul folosit nu miroase a ciuperca ci are un miros neplacut, el este contaminat si se poate arunca. Sterilizarea substratului facuta in oala sub presiune este cel mai bun mod de a preveni contaminarea. In cazul in care avem miceliu pe grane (sanatos si bine stabilit) el se poate folosi pentru a inocula un substrat pregatit prin pasteurizare. Pasteurizarea este mentinerea substratului intre 80 si 65 grade Celsius timp de o ora jumate. Despre cum se pregatesc saculetii cu substrat prin pasteurizare si inocularea cu miceliu pe grane puteti invata aici:

Cu cat locul in care ne desfasuram activitatea de crestere a ciupercilor (sau mai bine zis de crestere a miceliului) este mai curat, cu atat sansele ca miceliul sa se contamineze sunt mai mici. Cu toate astea in timp ce invatam sa crestem ciuperci vom avea si cazuri de contaminare. Daca observam ca un saculet sau un borcan cu substrat s-a contaminat va trebui sa le ducem cat mai departe de incaperea in care ne crestem miceliul si sa le aruncam.

Pana la urma contaminarea face parte din tot procesul de cultivare a ciupercilor. La fel ca si in agricultura, ciupercile, ca si plantele, au diferiti daunatori si competitori, iar noi ca si crescatori de ciuperci, va trebui sa invatam in timp si prin supraveghere atenta cum sa atenuam efectul contaminantilor.     

2 comentarii la „Contaminarea

  1. Mulțumesc mult pentru explicații, este interesant și util!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.