Publicat pe Lasă un comentariu

Idei de retete cu ciuperci

Supa de ciuperci Pleurotus si Shiitake

Daca iti cultivi singur ciupercile ai acces la ele chiar si vara pe caldura. In supa sunt 3 specii : Pleurotus pulmonarius (Phoenix Oyster), Pleurotus ostreatus (Princess Pearl) si Lentinula edodes (Shiitake) toate cultivate cu miceliu lichid. Reteta: Se oparesc ciupercile se prajesc cu usturoi, sare + piper, pus la fiert cu apa. Cand sunt fierte se face rantas din faina, ulei, boia stins cu apa din supa. Dupa ce fierb putin cu rantas se baga smantana, sare si piper dupa gust… iese o minunatie.

Ciuperca Coama leului (Hericium erinaceus) feliata si facuta tempura si sushi in combinatie cu avocado.

Daca iti cresti singur ciupercile poti. Se feliaza ciuperca Coama leului , se da prin faina tempura si se prajeste in tigaie cu mult ulei. Pentru sushi se intinde orezul pe foaia de nori si se pun la un capat avocado feliat plus Coama leului tempura, se ruleaza cu o rola de bambus. Se serveste cu sos de soia.

Ceai de Ganoderma

M-am trezit azi cu un gand, sa imi fac ceai de Ganoderma lucidum (lingurita zanelor) sau Reishi, Lingzhi (ciuperca imortalitatii). Cu atatea nume trebuie sa fie buna la ceva. De cateva luni am pus sa creasca in gradina mea, intr-un loc umbros, un saculet cu miceliu de ganoderma. A scos primordiile (mugurii de ciuperca) cam pe la inceputul lui septembrie si tot creste incet de atunci. Acum e cam gata de crescut asa ca m-am gandit sa fac un ceai. Am cules ciuperca, am taiat-o marunt si am pus-o in apa la fiert, timp de o ora la foc mic. Se poate lasa si 4 ore. Emana un miros placut de ciuperca parfumata si ceaiul are un gust amar dar placut. Ganoderma este o ciuperca medicinala cu multe functii. Are efecte anti anxietate, anti depresie, ajuta la un somn bun, la functionarea ficatulu si creierului; este folosita in tratamente impotriva cancerului, intareste si regleaza sistemul imunitar…. Sunt gata sa traiesc 1000 de ani.

Ciuperci in tigaie cu bulion

Cand stii creste ciuperci da nu le stii gatii, te duci in ograda si iti aduni 4 specii de ciuperci delicioase cu proprietati medicinale Shiitake, Pleurotus, King oyster si Coama leului. Le maruntesti bine si le pui intr-o tigaie mare cu capac. Pe fund ulei, adaugi sare, piper, pui o ceapa de Pericei si niste usturoi de Varsolt, lasi sa scada si la sfarsit pui bulion bun facut de mama soacra. Amesteci acolo bine ca tre sa iasa ceva. Energie si imunitate intarita, ii bun !

Pleurotus Roz cu ceapa la tigaie

Eu nu prea stiu sa gatesc dar imi place sa cresc ciuperci. M-am trezit de dimineata si am vazut ca in minisera mea unde imi cresc ciupercile pe timp de iarna a rasarit un Pleurotus roz si este gata de recoltat. Am pus in tigaie ulei , am pus ceapa de Pericei si am mai presarat niste fistic. Am lasat sa se caleasca ceapa si am adaugat ciupercile taiate. Am pus sare si piper, am lasat sa se prajeasca putin si am adaugat o cana de apa. Este important ca toate ciupercile sa fie gatite bine din mai multe motive. Le-am mai lasat asa sa fiarba pana a scazut apa dupa care le-am mai lasat putin la foc mic si la final am adaugat frunze gasite in gradina… varza kale (red russian), macrici rosu si macrici normal si cateva frunze de salvie. Pentru un mic dejun primavaratic eu zic ca-i bine. Pleurotus roz are o textura ceva mai tare, o aroma specifica si un gust bun de ciuperca de padure.

Ciuperci Maitake (Grifola frondosa) cu orez

In tigaie calit ceapa , putin ulei ciupercile gatite bine, adaugat orez, prajit putin, pus apa calda si lasat sa se gateasca. Maitake sunt niste ciuperci foarte delicioase cu proprietati functionale. Adica ajuta la intarirea sistemului imunitar. Se gasesc si la noi in padure dar nu in magazin.

Paste cu ciuperci Coama leului si rosii

1. Pun la fiert apa pentru paste, cam 3L.

2. Am pus doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie mai mare si incalzita, nu chiar incinsa. 

3. Am luat 200-250 grame de coama leului si le-am prajit pana erau mai aurii, cam 5 minute.

4. Intre timp am taiat rosiile (300-400g) in cubulete si le-am pus in tigaie cu ciupercile. Pun sare si piper peste rosii si amestec. 

5. Dupa vreo 5 minute, dupa ce au scazut putin rosiile, punem pastele la fiert (250-300g). Poti folosi orice paste iti plac. 

6. Dupa 9-10 minute, in functie de paste, sunt gata de fiert si pastele si sosul. 

7. Transferam pastele in sos si pastram putin din apa de paste. 

8. Amestecam bine si punem ceva branza italiana: parmezan, grana padano sau pecorino romano

9. Optional, putem adauga cateva 2-3 lingurite de pesto pentru un plus de gust sau 3-4 bucati de rosii uscate taiate subtire.

Risotto moale cu Coama leului, caise, viorică de Purcari și parmezan.

O reteta de Ierburi Uitate

Risotto moale cu caise, viorică de Purcari și parmezan. Bucăți de coama leului marinate în shoyu și fripte în unt. Vârfuri de sparanghel stropite cu undelemn, boia și schinduf și jumătăți de caise unse cu miere coapte pe grill sub capac. Flori și frunze de leuștean.

Urmând exemplul bucătăriei vechi, includ tot mai multe fructe în mâncare, în special din cele acrișoare care aduc o aciditate plăcută și o textură interesantă întregului ansamblu. Probabil asocierea de gusturi poate părea ciudată, în contextul unor tradiții culinare locale fracturate, în care dulcele a ajuns asociat exclusiv cu desertul, dar dulc-acreala caiselor se potrivește de minune cu un risotto moale și cremos, fiind contrabalansată de aroma și onctuozitatea adusă de unt și parmezan.

Absolut întâmplător, am descoperit într-o salată de seară, cu legume, fructe și diverse ierburi aromatice, cât de bine merg împreună caisele și leușteanul. De atunci le tot combin.

Cu coama-leului (Hericium erinaceus), o ciupercă atipică și puțin cunoscută, m-am întâlnit de curând, când am primit în dar doi săculeți cu miceliu de la Ovidiu de la Shroomareala din Șimleu Silvaniei. I-am instalat pe balcon în niște ”sere” improvizate din două cutii mari de plastic acoperite cu folie, ale căror pereți îi udam zilnic. Mi-am crescut astfel primele mele ciuperci. Pentru cine e pasionat/ă de subiect, Ovidiu are o serie super interesantă de videouri despre cum se face asta acasă. Am găsit toată treaba atât de simpatică, încât cochetez cu ideea de-a trece la următorul nivel și a investi într-o seră de interior adevărată (obiectul arată ca o etajeră cu mai multe rafturi, acoperite cu o folie care se poate inchide ermetic pe toate părțile și cu un sistem integrat de reglare a umidității și oxigenului). Pe Shroomăreala puteți găsi săculeți cu miceliu de diverse specii și varietăți de ciuperci, unele greu de găsit în flora spontană.

Coama-leului, de exemplu, este o ciupercă mai mult cunoscută în Asia – unde există o întreagă tradiție de utilizare a ei ca aliment și medicament – dar, în situații mai rare, ea poate fi întâlnită și în pădurile noastre. Preferă lemnul putred de foioase, în special cel al fagului, crescând în crăpături și scorburi. Pun la final o poză cu ciuperca mea după recoltare. Despre exemplarele culese din sălbăticie se spune că ar avea gust de carne de crab, dar în anumite condiții (uscăciune, înbătrânire accelerată) poate căpăta un gust ușor amărui despre care citesc, însă, că s-ar estompa la gătit, prin frigerea ciupercii până la rumenire. Eu am gătit-o simplu marinând-o în shoyu ușor diluat și condimentat cu piper și nucșoară, apoi frigând-o în tigaie, în unt topit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *