Publicat pe 2 comentarii

Cum am inceput sa cresc ciuperci

Pentru mine totul a inceput de la o discutie pe care am auzit-o pe youtube intre Paul Stamets si Joe Rogan. Din vorbele lui Paul Stamets mi-am dat seama ca ciupercile ar putea salva lumea. Am invatat de la el ca fungii sunt latura nestudiata a biologiei, cum viata pe pamant s-ar fi putut crea si dezvolta cu ajutorul fungilor, cum in propria noastra biologie exista fungi. Aceste creaturi miraculoase par ca ar fi peste tot si in orice, conecteaza viata pe pamant, creeaza si sustin ecosisteme. Cu cat te documentezi mai mult despre fungi, cu atat iti dai seama ca informatiile acestea ar trebui sa fie mult mai cunoscute.

Primele ciuperci Pleurotus crescute la Shroomareala

Cum am inceput… Am zis ca daca o sa cresc ciuperci vreau sa incep de la zero  si cu resurse minime, asa ca am cumparat o caserola de ciuperci Pleurotus de la supermarket cu gandul sa le clonez. Mi-am propus de la inceput sa invat in timp si prin experimente. Am vazut cateva tutoriale pe youtube, am mai citit pe cateva forumuri despre cum se face si am inceput. Nu aveam multe dintre resursele si materialele  folosite in tutorialele pe care le-am urmarit asa ca a trebuit sa improvizez. In prima faza am vrut sa imi fac niste grane sterilizate dar am zis ca nu le bag in oala sub presiune ca vor exploda. Le-am fiert in oala normala, am bagat o bucatica de pleurotus in borcan si au inceput sa creasca acolo niste mucegaiuri multicolore; o splendoare.

In prima faza am reusit sa cresc fungi dar nu de care voiam eu asa ca a trebuit sa imi fac curaj sa bag borcanele cu grane in oala sub preiune.  Am pregatit borcanele cu grane si am fiert prima tura in oala sub presiune. Tare m-am bucurat cand am vazut ca nu au explodat borcanele si ca totul este in regula. Asa am reusit sa obtin primele grane sterilizate. De aici, cu multe incercari esuate, am reusit cu un bisturiu sa tai o bucatica mica din interiorul unei ciuperci pleurotus si sa o pun direct  pe granele sterilizate. Din bucatica de ciuperca am vazut cum incepe sa creasca miceliul alb. Am obtinut primul miceliu pe grane pe care l-am transferat pe niste paie amestecate cu rumegus, puse in borcan si sterilizate tot in oala sub presiune. Am asteptat pana s-a albit complet borcanul si am dat capacul jos, le-am tot pulverizat cu apa si am asteptat (cu mari sperante) ca poate vor iesi de acolo ciupercile. Am asteptat aproximativ o saptamana si nimic. Ma gandeam deja sa renunt la toata treaba. Cam dupa 10 zile, spre surprinderea mea, au inceput sa apara primele primordii… spectaculos si aproape suprarealist. Cand am vazut ce putine ciuperci am produs iar m-am dezamagit, dar erau produse de mine si mi se pareau ca sunt mult mai gustoase ca cele din magazin.

Primele primordii de Pleurotus

In timp am descoperit si miceliul lichid si multe, multe alte tehnici, iar cultivarea ciupercilor a devenit mult mai usoara pentru mine. In continuare experimentez, si tot ce invat eu din aceste experimente incerc sa impartasesc  prin acest proiect numit Shroomareala.  Imi doresc sa inspir cat mai multa lume sa cultive ciuperci tocmai din aceeasi convingere pe care o are si celebrul micolog Paul Stamets. Ciupercile au un potential enorm, pe langa calitatile culinare, nutritive si medicinale, miceliul ciupercilor poate fi folosit chiar si pentru bioremediere. Curata apa poluata, descompune plasticul, poate fi folosit in productia de materiale, precum ar fi pielea facuta din miceliu. Suntem inca la inceputul descoperirilor, dar cu cat vom sti mai multe despre fungi cu atat viitorul va arata mai bine pentru intreaga omenire.

Pleurotus crescute in borcan

2 comentarii la „Cum am inceput sa cresc ciuperci

  1. Va admir. Doresc sa fac si eu ceva asemanator. Locuiesc la munte, culeg din padure dar ma pasioneaza sa fac asa ceva. Intrebare: in oala sub presiune era apa sau doar borcanul cu grane la sterilizat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *