Ciupercile shiitake sunt preferatele mele; cine a gustat vreodata shiitake va sti de ce: au un gust foarte bun, o aroma placuta si au o gramada de proprietati medicinale. Mie imi plac mai mult ca hribul si nu sunt singurul fan shitake. Mai mult de un million de tone de shiitake sunt cumparate in fiecare an pe glob iar China este cel mai mare producator. La noi in tara incep sa devina populare dar nu se prea gasesc. Daca ai noroc sa le gasesti la supermarket, sunt importate ori din China ori din Korea si ajungi sa platesti 20 lei pe 250 grame. Hei… ar merita doar ca nici astea nu le prea gasesti, iar China nu este o tara in care poti avea incredere cand vine vorba de alimentatie. Ciuperca are tendinta sa absoarba din aer particule fine, iar daca aerul este poluat, ciuperca poate acumula metale grele si alti poluanti pe care nu ii consuma doar ii acumuleaza. Deci mare grija de unde va cumparati ciuperile sau preparatele din cuperci precum pudra sau extracte. Cunoscand toata astea m-am hotarat sa imi cultiv singur ciupercile aici in tara mea unde aerul este curat, am resurse pentru cultivare si mai ales acum, toamna, am si conditiile perfecte de cultivare afara in gradina.
E drept ca ciupercile shiitake nu sunt asa usor de cultivat sau poate sunt… dar trebuie sa ai ceva mai multa rabdare. Asa ca m-am apucat de treaba, am obtinut miceliu pe grane cu miceliu lichid. Cu miceliul pe grane am inoculat saculetii cu rumegus sterilizat. Aici puteti vedea cum se face:
Dupa inoculare am pus saculetii pe rafturi inauntru la temperatura camerei. Acolo au stat la colonizat, miceliul de pe grane a inceput sa creasca si sa acapareze rumegusul sterilizat. In cateva saptamani saculetul a devenit alb. Miceliul de shiitake are nevoie de o perioada de maturizare in care isi formeaza un fel de crusta imprejurul miceliului pentru a se proteja. Cam intr-o luna apar pe suprafara miceliului niste mici dalme, un stadiu la care pe engleza ii zice “popcorning” deoarece seamana cu popcornul. Dupa vreo doua luni de la inoculare dalmele incep sa isi schimbe culoarea in maroniu. Arata precum niste pete maronii pe suprafata miceliului, care se tot maresc. Dupa 3 luni saculetul este gata de fructificat.
S-a intamplat ca spre sfarsitul lui septembrie sa am mai multi saculeti gata de fructificat. Aveau 3 luni de la inoculare. Le-am dat cate o palma, le-am dat punga jos si i-am pus intr-un lighean mare unde i-am stropit bine cu apa rece. Toate lucrurile astea induc aparitia primordiilor.
Eu locuiesc intre doua dealuri, iar gradina mea este mai mult ca o padure. I-am urcat in gradina si i-am pus pe jos. A fost o perioada cu ploi si ciupercile mele au crescut in numar mare. Se pare ca aceste conditii au fost numai bune pentru crescut ciuperci shiitake: nu prea cald, umiditate mare in aer si oxigen destul, ca in padure. Acolo unde au crescut le-a mai batut si soarele fapt care ajuta ca ciupercile shiitake sa acumuleze multa vitamina D. Asadar, cu cateva ore de lucru si 3 luni de asteptare am reusit sa obtin o seama de ciuperci shiitake pe care nu le-as fi putut cumpara de nicaieri.
Articole stiintifice despre proprietatile ciupercii shiitake puteti gasii aici : https://mushroomreferences.com/category/shiitake/
Salutare😃 Urmăresc de ceva vreme postările tale și pot spune că îmi place foarte mult ce faci. Locuiesc în Finlanda și vreau să încep să produc și eu ciuperci pt consum. Sunt interesat de Shiitake (la recomandarea ta) și te rog să-mi mai recomanzi 2-3 soiuri. Apoi vreau să fac o comandă de miceliu lichid și să implementez ceea ce am văzut la tine. Aștept un răspuns. Mulțumesc mult
Buna ziua, Daca sunteti la inceput va recomand Pleurotus, este mai usor de cultivat – Pleurotus phoenix, Pleurotus Roz, Pleurotus. Din restul speciilor coama leului este destul de usor de cultivat, gustoasa si medicinala. Comanda pentru Finlanda puteti face aici pe site dar plata va trebui sa o efectuati acolo prin transfer bancar sau daca doriti puteti comanda direct de pe magazinul Etsy : https://www.etsy.com/shop/Shroomareala unde puteti face plata direct cu cardul.
Va multumesc !
O zi frumoasa,
Ovidiu
Wowwww!!! Felicitari. Stiu ca ciupercile shiitake sunt mai speciale si se cresc mai greu. Sa aveti spor in continuare!
Preferatele mele 🙂
F frumos si sanatos, ce faci. FELICITARI!
Locuiesc in apropiere si mi ar place sa vin sa cumpar miceliul direct de la tine. Se poate?
Imi puteti scrie un e-mail la shroomareala@gmail.com