
1. Ciupercile nu sunt plante.
Ca atare, nu au seminte si nu le putem semana pe pamant ca sa rasara ciuperci. Pe internet e plin de seminte de ciuperci de vanzare tocmai din cauza acestei comparatii eronate. Ciupercile sunt microorganisme si fac parte din regnul FUNGI. Din acest regn mai fac parte mucegaiurile si drojdiile. Deci nu sunt nici animale, nici plante si, prin urmare, au o biologie diferita. Corpul vegetativ al ciupercilor se numeste miceliu. El este format din filamente subtiri si albe. In cultivarea ciupercilor crestem de fapt miceliu, care se hraneste cu substrat, se inmulteste si produce ciuperci atunci cand conditiile sunt adecvate. Producerea ciupercilor de catre miceliu se numeste fructificare.
2. Nu toate ciupercile se pot cultiva.
Ciupercile care se pot cultiva si care se cultiva de obicei in scop comercial se numesc ciuperci saprofite. Mai exact sunt ciuperci care descompun lemnul sau resturile vegetale in natura. Ar fi fain sa putem cultiva hribi sau galbiori, dar aceste ciuperci sunt ciuperci cu micoriza. Ele traiesc in simbioza cu radacinile arborilor si cu multe alte microorganisme, iar fructificarea lor este imprevizibila. Din acest motiv nu s-a gasit inca o metoda de cultivare a acestor ciuperci. Iar daca vedeti pe internet spori sau miceliu de hribi, sa fiti siguri ca nu veti obtine nici o ciuperca din aceste produse.
3. Ciupercile cresc la intuneric in beci?
Pai… exista specii ca Agaricus bisporus (Champignon) care poate fi cultivat la intuneric, pe substrat de balegar, in beci. Chiar si ciuperca Coama leului fructifica bine in beci, dar majoritatea ciupercilor cultivate au nevoie de ceva lumina si, mai ales, aer curat, pentru o fructificare frumoasa. Un beci intunecat, foarte umed si cu aer inchis nu este cel mai bun loc pentru fructificarea ciupercilor Pleurotus, de exemplu. Cel mai bun mediu pentru fructificarea ciupercilor ar fi cel ca intr-o, padure dupa ploi – ceva umiditate, mult aer curat si lumina filtrata.

4. Sterilizat, pasteurizat, dezinfectat, curat – sunt 4 lucruri diferite.
Sterilizarea inseamna eradicarea prin caldura, aburi si presiune a tuturor organismelor prezente in substrat. Sterilizare se face doar cu oala sub presiune, sterilizator sau autoclav. Pasteurizarea este eliminarea temporara a microorganismelor din zona mezofila (care se dezvolta la temperatura moderata) si se face prin caldura, intre 70 si 80 celsius, fara presiune. Exista si ultra-pasteurizare, care se face fara presiune, prin aburi calzi, timp de 12 – 24 ore. Dezinfectarea este, practic, eliminarea microbilor de pe suprafete, folosind spirt sanitar sau alcool izopropilic. Dezinfectarea suprafetelor se mai poate face si cu lumina UV. Un loc curat ar insemna un loc in care cantitatea de microbi din aer este mai redusa. Majoritatea contaminarilor in micologie vin din aer. Un loc uscat cu suprafete ce se pot dezinfecta periodic este un loc ideal pentru cresterea miceliului.
5. Miceliul lichid, pe grane si pe substrat nu are nevoie de un mediu umed pentru a creste.
Avem nevoie de um mediu relativ umed doar atunci cand punem saculetii cu miceliu la fructificat si in timp ce cresc ciupercile. Procesul de dinaintea fructificarii se face inauntru, la temperatura camerei, intr-un mediu curat si uscat.
6. Prea mult lichid in borcanul cu miceliu lichid.
Nu avem nevoie de cantitati mari de miceliu lichid atat timp cat lichidul este steril si miceliul care creste in el este sanatos. In fapt, cativa picuri de miceliu lichid sunt suficienti pentru a inocula un borcan cu grane sterilizate. Daca punem prea mult lichid in borcan riscam ca in timpul fierberii in oala sub presiune sa ajunga lichidul la filtrul facut din vatelina si sa il ude. Prin filtrul ud vor patrunde microbi din aer si miceliul lichid se va contamina. Este mai bine sa avem mai multe borcane cu mai putin miceliu lichid din aceeasi specie.

7. Prea multa apa in substrat.
Cand vine vorba de substratul pe care creste miceliul, acesta este mai bine sa fie mai uscat decat mai umed. Pentru miceliu pe grane, boaba granelor trebuie sa fie uscata la exterior si umeda la interior. Aceste proprietati se pot aplica si la alte substraturi pe care miceliul urmeaza sa le consume. La fel si in incaperea in care vrem sa fructificam ciupercile. Pentru fructificare nu trebuie sa avem o umiditate exagerata, undeva intre 60% si 80% umiditate in aer este suficient.
8. Sterilizarea incompleta a substratului.
Sterilizarea substratului pentru cultivarea ciupercilor se face doar in oala sub presiune sau autoclav. Sterilizat = lipsit de viata, un mediu care se obtine doar prin caldura plus presiune. Sterilizarea nu se poate face in oala normala, in cuptorul de la aragaz, la microunde sau prin dezinfectarea cu spirt. Miceliul in stare incipienta, ca miceliu lichid sau pe grane, are nevoie sa creasca intr-un mediu steril lipsit de competitie.
9. Rabdare si atentie la detalii.
Cel mai greu lucru in cultivarea ciupercilor este sa ai rabdare pana creste miceliul sau pana ies ciupercile. Unele specii pornesc mai greu, altele au un miceliu subtire greu de observat, altele au nevoie de o perioada de incubare mai lunga. Specii diferite se comporta diferit. Doar practicand cultivarea ciupercilor vom acumula in timp experienta. Micologia este un domeniu in care ai tot timpul ceva de invatat.
10. Hai sa ne imbogatim din ciuperci!
Cultivarea ciupercilor necesita multa munca si timp investit, pe langa rabdare si atentie la detalii. Experienta necesara pentru cultivarea ciupercilor la un nivel ridicat se acumuleaza in timp. Eu recomand cultivarea ciupercilor pentru uz propriu. Aceasta aduce cele mai multe satisfactii si beneficii cultivatorului. Pentru cei care doresc mai mult, o dezvoltare graduala ar fi cea mai de succes.

Bună ziua! Eu sunt începător în acest domeniu și vă mulțumesc pentru sfaturi. Cultiv ciuperci pentru nevoile familiei, de anul trecut și sunt satisfăcut de rezultate. De la dumneavoastră am învățat cele mai multe în acest sens. Mulțumesc frumos și multă sănătate, vă doresc!
Buna ziua, ma bucur mult sa aud asta. Multa sanatate !